Plesňová infekce plic ct scan (Objednejte antifungální sprej OnycoSolve)

CT vyšetření

CT je velice využívanou vyšetřovací metodou. Jedná se o zkratku anglických slov Computed Tomografy (počítačová tomografie), většina lidí včetně lékařů ho však nenazve jinak než "cétéčko".

Princip: Principem vyšetření jsou staré dobré rentgenové paprsky. CT přístroj umí udělat celou řadu snímků, které jsou přeneseny do počítače a lékař si je na obrazovce může prohlédnout a vyhodnotit. Zatímco rentgen nám ukáže jediný snímek, CT vytvoří spoustu řezů. Vyšetřovaná část těla je přístrojem obrazně řečeno nakrájena na plátky, které si pak lékař prohlíží. Pokročilejší počítačové programy umí z CT snímků vytvořit i trojrozměrný obraz skenovaného objektu.

CT vyšetření lze rozdělit na nativní a s kontrastem. Nativní vyšetření jsou prováděna „jen tak“, při CT vyšetřeních s kontrastem se člověku píchne do žíly kontrastní látka. Ta pak proudí cévami a zkvalitní výsledky vyšetření.

Samotné vyšetření pro pacienta znamená položit se ve vyšetřovací místnosti na posuvné lůžko a pak se kolem něj začne pohybovat prstenec CT přístroje, který osnímkuje určenou oblast. Vyšetření trvá řádově několik minut a je zcela bezbolestné.

Na tomto videu v anglickém jazyce vidíme provedení CT mozku.

Obecný problém: CT vyšetření nativní i kontrastní s sebou nese tu nevýhodu, že pacient dostane při vyšetření relativně velkou dávku rentgenového záření. Udává se, že jedno CT břicha je srovnatelné s asi 200 rentgeny plic. Proto je vhodné CT vyšetření provádět jen tam, kde to lékař považuje za přínosné a CT vyšetření by se neměla zbytečně opakovat.

2. Dithiaden, který se před kontrastním CT vyšetřením obvykle podává, má tlumivé účinky a snižuje pozornost. Člověk by proto neměl řídit motorová vozidla.

4. Vyšetření je pro lékaře velice přínosné ve smyslu nalezení či vyloučení chorobného stavu.

1318 článku o nemocech, bylinách a potravinách.

Strava a bylinky nejsou vše, ale působí na naše zdraví.

© 2011 MUDr. Jiří Štefánek, IČO 88318427 (webmaster: Mgr. Martin Fajmon), Administrace

Deformace hrudníku

Odrůdy patologie

Nálevka ohybu (v "ševcovská hrudníku" lidi).

Jedná se o nejběžnější defektkterá podle statistik, chlapci jsou postiženy častěji dívky. Thorax (přední žeber a hrudní kosti chrupavky) je tlačen do páteře. Pokud se zkoumat rodinné historie lidí, kteří trpí této vady, může být vidět, že patologie se dědí, takže se má za to, aby se geneticky.

V důsledku toho se objem deformace hrudníkusnižuje, a v případě výrazného zakřivené páteře patologie se liší žilní-arteriální krevní tlak, poruchy plic plné práci přecházejí srdce.

Čím mladší pacient je dítě, tím více nenápadnýpatologie. Stejně jako jeho rostoucí závažnost zvyšuje hrudníku deformace. Vzhledem k defektu dítě často sužovaná autonomní dysfunkce, zaostává ve fyzickém vývoji, jeho oslabenou imunitu.

S tímto typem patologii síle dýchacích pohybů, na rozdíl od normy se sníží o 3-4 krát, se postupně stává pevnou deformace. V této souvislosti začnou vyvíjet skolióza a kyfóza. V průběhu doby, hloubka propadlých zvyšuje hrudníku, a proto je tento stav zhoršuje dýchacího a kardiovaskulárního systému.

Patologie dochází v důsledku nadměrného růstuchrupavky žeber: hrudního koše vyčnívá a dělá dětský hrudník jako kýl lodi. S věkem, závažnosti defektu se zvyšuje.

Keeled hrudníku deformace neTo má vliv na páteř a vnitřní orgány, a srdce je upraven – svým tvarem připomíná kapku. Děti s tímto typem defektu trpí únavou, bušení srdce a dušnost.

Břicho výrazně zploštělý. Dítě s patologie charakterizované astenické Postava: vysokými, úzkými rameny a dlouhými končetinami, nízká hmotnost. To zaostává za svými vrstevníky ve fyzickém vývoji a často trpí nachlazením.

Vrozený rozštěp sternum (hrudní dělené).

To může být úplná nebo částečná. Zdá se, že defekt v raných fázích vývoje plodu dítěte. Rozštěp má tendenci růst, jak dítě roste. Tento typ deformace je velmi nebezpečné: přední stěny srdce a velkých cév velkých nechráněného břicha, které jsou pokryty kůží přímo (srdeční pulzací lze vidět pouhým okem). Specifika patologii vyžaduje okamžitý chirurgický zákrok, protože riziko mechanického poranění vnitřních orgánů u dítěte s vrozenou rozštěpem hrudní kosti je velmi vysoká.

Méně běžné druhy uvedené patologieTyto typy kmene, jako je Polsko syndrom (zkreslil nejen hrudník, ale svaly a páteř) a syndrom Kurrarino-Silverman (hrudní kost silně zakřivené).

Každý typ deformace může být vyjádřena v různýchStupeň: někdy to vypadá jako minimální kosmetické vady, a v některých případech porušení pohybového rámu je jasné známky patologie.

Podle místa změnil v důsledku oblastí kostní onemocnění izolované čelní, zadní a boční deformace hrudníku.

Příčiny vývoje onemocnění

Primární diagnóza zahrnuje vizuální kontrolu odborníka pacienta, protože narušení kosti tohoto druhu může být dokonce hodnocena vnějších znaků. Instrumentální typy vyšetření zahrnují:

  • Rentgeny, která dává skutečný obraz deformace, její forma a závažnosti;
  • CT scan, definující vlastnosti změn kostí, na stupeň stlačení plic;
  • magnetická rezonance, která se provádí za účelem získat více informací o stavu osteochondrálních komplexu a měkkých tkání.

patologie Léčba

Z rozsahu onemocnění, přítomnostonemocnění srdce a dýchacího systému závisí na specifičnosti a účinnosti léčby. Slibné z hlediska léčby typů deformací (nálevky a kýlem) je dobře nastaven pomocí masáže, cvičení, nosí speciální rovnátka, plavání, dechová cvičení a fyzioterapie, Ale pokud patologie je velmi vážná, korektnítato vada, bohužel, nemůže však možné pozastavit její další rozvoj a aby bylo zajištěno normální fungování vnitřních orgánů. V takových případech je nutné se obrátit na operaci.

Pro korekci vrozené nálevkyMetoda hrudníku deformace pomocí vakuové zvonek. Na nálevky pomocí vakua s cílem stimulovat kostní-svalový systém, aby se stal "na místě" natáhnout. Pokud tato léčba nemá požadovaný účinek, jmenovat sternohondroplastiku. Nejúčinnější krokem je, když pacient – dítě 6-7 let.

Sternohondroplastiku provádí následovně: kříž na hrudi, aby zářezy oddělit svaly hrudníku a žeber chrupavky z kosti v dutině je vložen snížit talíř. Tato metoda je velmi účinná, ale má jednu nevýhodu: na hrudi jsou velké nevzhledné jizvy.

Jemnější, pokud jde o vzhledna hrudi považován za minimálně invazivní chirurgie k metodě Nass. Na každé straně, aby řezy a vloží se kovové desky pro rovnání a trvalé fixaci hrudní kosti ve správné poloze. Děti jsou takové "korzet" po dobu 3-4 let, po které byly odstraněny. Během tohoto období, potom se hrudní koš plný pohled.

Povaha léčby keeled deformaci hrudníbuňky závisí na vlastnostech funkčních poruch a na stupni závažnosti onemocnění. U dětí, nemoc může být upravena také pomocí korzet, který je ve většině případů eliminuje potřebu chirurgického zákroku.

Situace s ploché hrudi můževýrazně zlepšit pomocí fyzikální terapie, dechová cvičení, plavání. Nicméně, kosmetická vada, která může způsobit četné komplexy, bohužel, nelze vyhnout.

Rozštěp hrudní upravit pouzepři provozu, jehož typ závisí na věku pacienta. Miminka do jednoho roku hrudní vyříznuty a sešijí ve střední čáře: kosti u dětí je stále ohebný a pružný, takže mohou splynout s sebou. Po roce chirurgie byla vážnější. Hrudní kost je řez patologických mezery mezi segmenty vyplnit jej pomocí autograftů srdce skrytý pod deskou vyrobenou z titanu.

Typicky, 95% operace úspěšná, a jen málo pacientů vyžaduje reoperaci.

prevence nemocí

Získané hrudníku deformace se lze vyhnout tím pečlivě sledovat zdravotní stav. Takže, zvláštní pozornost by měla být věnována léčbě plicních chorob.

MirSovetov doporučuje, rané dětstvíseznámit dítě s fyzickou aktivitou a různé sporty. Cvičení na posílení svalový systém hrudníku (např Swing stiskněte tlačítko), lze považovat za absolutní obrana proti možnému zakřivení kostí.

CT vyšetření dutin

Dobrý den, již jsem vám psala dotaz, ohledně opakovaných rtg, které jsem absolvovala. Je to v průměru tak 5-6x do roka. Poslední byl rtg plic před 3 měsíci. Nyní mám jít na CT dutin. Psali jste,že rtg není nebezpečný ani opakovaný, ale co CT? Kolik rtg vydá za jedno CT? A je nějaké jiné vyšetření, kde lze dutiny zviditelnit, např. MR? Mám potíže s neprůchodností jedné nosní dírky, měla jsem jít na synoskopii, ale předtím chtějí ještě to CT vyšetření. RTG dutin jsem absolvovala nyní a před dvěma lety, kde byl nějaký malý nález, ale zůstává nezměněn. Mohu něco zanedbat, když to CT nepodstoupím. Děkuji.

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, nelze vám vypočítat, kolik rtg snímků vydá za jedno CT – to tak jednoduše nefunguje: myslím ale, že se obáváte úplně zbytečně, již jednou jsem vám psala, že v akutním stavu pacientů (třeba na ARo odd.) se dělají opakovaně CT vyšetření celých velkých oblastí i několikrát týdně a ještě nikdy pacient neonemocněl následky z ozáření. Přístroje jsou hlídané z hlediska radiační hygieny a pacienti jsou tím chráněni.

Související dotazy

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Zkušení lékaři odpovídají

Doporučujeme

Inkontinencí život nekončí!

Mastné kyseliny jako prevence revmatoidní artritidy

Osm nemocí, na které jsme díky očkování téměř zapomněli

Více dotazů z poradny

Dobrý den,mám vleklé zdravotní problémy .PL mě vyšetřuje pouze moč,krev,stolice.

Dobrý den, dne 25.1.12 jsem absolvovala CT vyšetření, které ukázalo rozsáhlý.

Dobrý den, před časem jsem absolvovala kvůli opakovaným infekcím močových cest.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda může mít Ct vyšetření nějaká negativa.Co.

Dobrý den, již několik měsíců zažívám stupňující se neidentifikovatelné bolesti.

Mojí 55-leté mamince bylo provedeno CT vyšerření mozku.O 2 měsíce později měla.

Dobrý den, asi mám možná neobvyklý dotaz. Byla jsem na CT vyšetření páteře a.

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat, zda při CT vyšetření malé pánve.

snažíme se o další miminko. Bohužel jsem nyní musela kvůli otřesu mozku podstoupit.

snažíme se o další miminko. Bohužel jsem nyní musela kvůli otřesu mozku podstoupit.

Dobrý den pane doktore, děkuji moc za vaši odpověď týkající se CT hlavy a.

Dobrý den. Je mi 70 let a mívam bolesti zad. Byla jsem na vyšetření CT a výsledek.

Prosím o Váš názor.Moje maminka byla na CT mozku,nativně.Doba strávená v "tunelu".

Dobrý den, předem přeji pěkný den, měla bych k vám dotaz byla jsem na CT vyšetření.

Dobrý den, dcera 10 let má bolesti hlavy, bývaly občas, teď se prohloubila.

baze plicní – v S10 dx mikronodulus slezina zvětšená – asi 20x8cm s četnými.

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení CT páteře: Zobrazuje se 6 bederních obratků.

Dobrý den, k mému dotazu ze dne 24.3. bych ráda ještě v příloze přidala podrobný.

Dobrý den,prosím o vysvětlení z vyšetření ČT Solidní nález vlevo S2, dorzálně Stenceni.

Dobrý den.Prosim Vás o vysvětlení nálezu CT vyšeřčení.Ct páteře-úsek L3-S1.

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dobrý den. Je mi 43 let a mám otázku jeli možné v tomto věku ještě otěhotnět.

Dobrý den, měla bych takový dotaz. Zhruba před měsícem se mi objevilo Impetigo.

Dobry den, nedavno jsem si dost zmačkl nehet na ruce na lisu, je cely šedy.

Dobrý den, dnes jsem byl u lékaře a bral mi vzorek z bulky na hlavě. Mám 14.

Dobrý den. Pokaždé, když máme s partnerem pohlavní styk, vždy mě to uvnitř jako.

Dobrý den pane doktore. Můj syn je vrcholový sportovec /lední hokej/ . Nyní.

Dobrý den, o zubech moudrosti jsem toho četl spoustu a většina lidí s ní má.

Dobry den, prosim, zda je mozne o informaci ohledne uzivani Piascledine 300.

Dobrý den, před dvěma měsíci mi 2 dny po sobě tekla krev z nosu a dnes znovu.

Dobrý den, mám problém s krecmi ve střevech zbudil jsem se uprostřed noci a.

Dobrý den. Cca týden jsem se zakašlal, měl jsem nějaké hleny v krku nebo na.

Dobrý den mám takový dotaz. Na svoji erekci. Myslím ze velikost není tak úplně.

Dobrý den, včera po obědě jsem prodělal extrakci osmičky dole. Do večera OK.

D.den, Jaká antibiotika sou nejšetrnější k organismu při léčbě zánětu průdušek.

Dobrý den. Už šest týdnů mě skoro pořád bolí hlava, v některé dny trochu v některé.

Dobrý den, Před několika měsíci mě začalo bolet rameno v místě vyznačeném.

Dobrý den je mi 16 let, mám přítelkyni už 6 měsíců ale mám penis dlouhý 12,5.

Dobrý den, prosím už dva měsíce mě trápí bolest pod levým zebrem, bolest je.

Dobrý den, trápí mě tzv. spinální stenóza, mám zúžený bederní páteřní kanálek.

Dobrý večer, mohla bych poprosit o vysvětlení RTG páteře? Nález: Osa přímá.

Sebediagnostika

Mohlo by vás zajímat

Chronická obstrukční plicní nemoc je zánětlivé onemocnění.

Jaro klepe na dveře, venku je ovšem pořád chladno.

V rámci tzv. „hexavakcíny“ jsou děti očkovány proti.

Močové ústrojí odstraňuje toxiny a odpadní látky. Také.

Shlédněte video na téma jak se zbavit deprese..

Související dotazy z poradny

Dobrý den, Je mi 23 let a už asi rok mám problém s.

Bojím se o to zdá nemam mykozu na penisu jelikož jsem.

Dobry den, uz delsi dobu me trapi zazivaci potize.

Dobrý den, v březnu 2017 jsem prodělala akutní.

Dobrý den, před 4.měsíci se mi začaly zhoršovat měsíčky.

Naši lékaři a zdravotnická zařízení

MUDr. Tomáš Adámek

Anosmed ortopedie

Atoda Medical

MUDr. Barbora Bačová

MUDr. Barbora Barchánková

Největší česká medicínská online poradna a průkopník v oblasti telemedicíny si klade za cíl zefektivnit a zkvalitnit české zdravotnictví. Tým více jak 250 lékařů včetně desítek specialistů obslouží průměrně 3 500 uživatelů měsíčně. Poradna je pacientům k dispozici 24 hodin 7 dní v týdnu nejen na webu, ale i přes mobilní aplikaci.

Hemosideróza – příznaky, léčba, příčiny

Hemosideróza zde z důvodů endogenního a exogenního původu. Endogenní zahrnují jak velký je destrukce červených krvinek a nadměrné intestinální absorpce železa. Chcete-li zahrnout exogenní krevní transfuzi. Hemosideróza mohou být samostatné onemocnění. Tam hemosideróza následující: idiopatické plicní hemosideróza a Essential, jater hemosideróza, hemochromatózou a hemosideróza místní.

Hemosideróza důvody

V dospělém těle obsahuje přibližně 45 až 5 gr. železo. To představuje zejména ve formě sloučenin hemosiderin, feritinu a hemoproteydov. Tyto komponenty působí jako rezerva ze železa, což je proteinový komplex. Hemoglobin je považována za hlavní reprezentativní hemoproteydov. Při nadměrné množství železa v lidském těle je nahromadění hemosiderinu v tkáních.

Hemosideróza je často příznakem některých onemocnění. To se vyskytuje v přírodě (anémie dědičné enzymopatie a hemoglobinopatie) a při pořízení hemolytická anémie geneze, ve které dochází k rychlému rozpadu krvinky (erytrocyty). Také hemosideróza může nastat, když hypoplastická anémie a reflex snížení příjmu železa v těle.

Ale hemosideróza hlavní důvody patří: nadměrné konzumaci železa doplňků (Sorbyfer Maltofer nebo ve velkých dávkách); krve, zejména v případě, že se konají několikrát týdně (v průběhu operace nebo jiným zpracováním hemolytické onemocnění); hemosiderin zvýšená absorpce v gastrointestinálním traktu; metabolické poruchy hemosiderin.

Pokud máte podezření, hemosideróza a určit její příčiny, obraťte se na hematolog, infekční onemocnění, gastroenterolog, genetiky.

Hemosideróza kůže

Hemosideróza kůže – patologické změny způsobené nahromaděním hemosiderin v vrstev dermis – pigment, který obsahuje železo. Tento pigment je tvořen od hemoglobinu při krvácení, nebo se hromadí v kůži, kde akumulace v krvi při zvýšené vstřebávání ve střevech.

V diagnostice místní použití kůže hemosideróza “bundle symptom” (petechiae zůstanou v místě, které je stlačeným cop) a “test banochnuyu” (petechie zůstat na místě a lisování uložení bank). Tyto diagnostické metody věnovat pozornost snížené odolnosti kapilár.

Plicní hemosideróza

Idiopatická plicní hemosideróza – patologický stav plic, ve kterém jsou opakující se krvácení v jejich alveolů. Když takový krvácení krev při plnění plicních sklípků rozpadá, zatímco formace hemosiderinu. Gemosiderinom “útok” alveolární makrofágy (NK buněk), čímž je jeho ukládání v intersticiální pojivové tkáně. Po určité době je tkáně plic těsnění a jeho nahrazení Pojivová. Z důvodu těchto změn vyvinuta respirační selhání. Pro plicní hemosideróza se vyznačuje obdobími relapsu a odpuštění.

Příznaky plicní hemosideróza zahrnují: hojné mokrého kašel; vykašlávání krve (považován za jednoho z předních příznaků, a oddaný objem krve může dosáhnout prudké krvácení); dušnost na námaze, bolest na hrudi; ztráta váhy; bolesti kostí a kloubů; horečka; závratě, ucpaný uši – známky neyrotsyrkulyarnoy dystonie; anémie, slabost, poklesu výkonu; cyanóza kůže a sliznic.

Léčba plicní hemosideróza je léčba zaměřena na odstranění abnormální systémové reakce imunitního systému. Pro takovou terapii zahrnují jmenování cytostatika a kortikosteroidy. Může rovněž požadovat jmenování bronchodilatační léků, inhalace kylorodom, hemostázy drog. Je důležité, a to jak k léčbě anémie.

Počasí v idiopatické plicní hemosideróza nepříznivé. Onemocnění je progresivní a obtížně léčitelné, což vede k postižení pacienta. Hemosideróza plicní komplikace jsou: krvácení do plic, plicní infarkt, respirační selhání, hypertenze v plicích, syndrom plicní srdce.

Hemosideróza symptomy

Nejčastějšími příznaky jsou hemosideróza, hemoptýza, anémie hypohromnoho příroda, bilaterální symetrické malá ložiska v plicích, které se nacházejí v rámci výkonu X-ray. Onemocnění se může objevit jak akutně a mají zvlněný hřiště s recidivami. V průběhu broušení pacienti hemosideróza stěžovali na kašel, dyspnoe, sputum vypouštění krve, bušení srdce, bolest na hrudi a vnitřních orgánů gastrointestinálního traktu. Tato bolest ozáření v důsledku uvolňování tekutiny z plic do břišní dutiny.

Pro diagnózu hemosideróza důležité, aby laboratoře a biochemické krve, hlenu, X-ray vyšetření.

Léčba hemosideróza

Léčba hemosideróza je jmenovat glukokortikosteroid léky a dirigování symptomatickou terapii. V některých případech může být nutné vyloučení mléčné výrobky pro identifikaci úrovně pretsypytynov.

V hemosideróza kůži lokální léčba předepsána kortikosteroidy masti, kryoterapii.

V anémie a předepsat doplňky železa heparin. Ve výjimečných případech, budete potřebovat transfuzi krve. Proti zvýšené trombotických reakcí v krvi, může být požadovaný účel kyselinu acetylsalicylovou.

Během léčby hemosideróza důležité, aby se zabránilo potravin s vysokým obsahem vápníku a vitamínu C, B vitamíny přírůstek do lékovou terapii používá polymyneralы a vitamíny (askorutin, Neyromultvyt, Vitrum, atd.). Chcete-li zlepšit průtok krve mozkem, když příznaky vegetativní-cévní dystonie, který často doprovází hemosideróza, jmenovat nootropní drogy (glycin, Pykamellon, Pantogam, Tsytyryzyn).

Konference

Prostřednictvím konference nám můžete klást otázky k problematice, která se týká naší práce, a vy jste požadovanou informaci na našem serveru nenalezli. Zadané otázky budou zobrazeny až po jejich zaevidování, zhruba jedenkrát za týden. Mějte prosím trpělivost, naši odborníci budou potřebovat čas na zpracování odpovědí. Konference je připravena také pro zadávání doplňujících dotazů k již probíranému tématu. Současně je možné vyžádat odpověď prostřednictvím vámi zadané e-mailové adresy.

Pokud zadáte dotaz jako doplňující k již zadanému (kořenovému), je třeba hledat na něj odpověď otevřením odpovědi na dotaz kořenový. Tímto způsobem se objeví řetězec doplňujících dotazů. Nicméně i na doplňující dotazy dostanete odpověď také na vámi zadaný mail.

(Vložil(a): Čerychová Markéta) Míra poškození zárodku, resp. plodu je závislá na 2 faktorech: na dávce v děloze (tzv. orgánové dávce) a době, kdy k ozáření dělohy v souvislosti se stářím těhotenství došlo. 1. těhotenství je dle výpočtu do 3. týdne (předpokládám, že ULZ to potvrdí) a to je ta fáze těhotenství, kdy je zárodek nejméně citlivý k rtg záření 2. při vyšetření v oblasti hlavy a C páteře (i když šlo o CT) byla děloha (a i v ní uložený zárodek) mimo vyšetřovanou oblast a tedy mimo přímý svazek záření, a tak dávka v děloze byla nízká Takže ve vašem případě jen lepší varianty, nemusíte mít obavy, že by provedené lékařské ozáření ohrozilo zdraví zárodku, resp. plodu.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): M.Čerychová) Vážená paní, na odbornou část Vaší otázky jsme odpověděli již dvakrát. Co se týká skutečné délky Vašeho těhotenství v době vyšetření, bylo by ji možné určit pouze pokud byste znala přesný den početí. Jinak se budete muset spolehnout na vyjádření Vašeho ošetřujícího lékaře, který by Vám měl na požádání vše vysvětlit. Naši inspektoři takové výpočty neprovádějí. Naše inspektorka předpokládanou délku pro svou odpověď odhadla podle Vámi uvedeného data poslední menstruace, tedy zhruba 3 resp 4 týdny. Znovu opakujeme: při vyšetření hlavy a krku je děloha mimo přímý svazek záření a zárodečná tkáň je tak ozářena jen velmi nízkou dávkou rozptýleného záření. Není tedy důvod se obávat, že by provedená rtg vyšetření hlavy a krku mohla ohrozit vaše miminko.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Riana Helembaiova) Dobrý den, pokud je dobře podložen odhad početí a jednalo se skutečně o první týden těhotenství, důsledky popsaného ozáření jsou nevýznamné.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): marketa cerychova) Vážená paní, na odbornou část Vaší otázky jsme odpověděli již dvakrát. Co se týká skutečné délky Vašeho těhotenství v době vyšetření, bylo by ji možné určit pouze pokud byste znala přesný den početí. Jinak se budete muset spolehnout na vyjádření Vašeho ošetřujícího lékaře, který by Vám měl na požádání vše vysvětlit. Naši inspektoři takové výpočty neprovádějí. Naše inspektorka předpokládanou délku pro svou odpověď odhadla podle Vámi uvedeného data poslední menstruace, tedy zhruba 3 resp 4 týdny. Znovu opakujeme: při vyšetření hlavy a krku je děloha mimo přímý svazek záření a zárodečná tkáň je tak ozářena jen velmi nízkou dávkou rozptýleného záření. Není tedy důvod se obávat, že by provedená rtg vyšetření hlavy a krku mohla ohrozit vaše miminko. Overili jsme, ze zprava nemohla byt prazdna.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Vendula ) Doufám, že s datem rtg vyšetření jste se spletla a jedná se tedy o červen 2009. Míra poškození zárodku, resp. plodu je závislá na 2 faktorech: na dávce v děloze (tzv. orgánové dávce) a době, kdy k ozáření dělohy v souvislosti se stářím těhotenství došlo. Podle vašich informací jde o těhotenství do 3. týdne a to je ta fáze těhotenství, kdy je zárodek nejméně citlivý k rtg záření. I pokud dojde k ozáření v pozdější fázi těhotenství, je plod relativně radiorezistentní ke vzniku malformací.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Kateřina Konečná) Vaše těhotenství bylo, jak uvádíte, do 3. týdne a to je ta fáze těhotenství, kdy je zárodek nejméně citlivý k rtg záření. Při rtg zubů byly děloha a v ní uložený zárodek mimo vyšetřovanou oblast a tedy mimo přímý svazek záření, tedy dávka byla velmi nízká.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): RENATA) SÚJB nemůže doporučovat, kdy je nebo není vhodné otěhotnět. O používání rtg v diagnostice se můžete informovat v našem článku v sekci radiační ochrany.

(Vložil(a): Iva B.) Dobrý den, Vaše ozáření bylo zdůvodněno, měla jste zástěru, byla jste tedy s miminkem chráněna. Rtg záření v těle nijak nekoluje, nemusíte se bát ani o sebe, ani o miminko.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): M.Boudná) Jistě jste si přečetla všechny předcházející odpovědi na podobné dotazy. Nelze než zopakovat, že pro zárodek (zygotu) v tomto stadiu vývoje je riziko pozdějších malformací v důsledku ozáření nejmenší. Nicméně doporučujeme při dalších vyšetřeních vždy informovat lékaře.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Jana Dytrychová) Pokud byla použita zástěra, která odstíní rozptýlené záření, není třeba se obávat následků na plod, který by navíc nebyl v přímém svazku záření rtg. Do budoucna je nutné vždy oznámit lékaři těhotenství a vyžádat si případně ochranné pomůcky. Následná opatření po absolvování rtg nejsou nutná, záření se v těle nekumuluje.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Zhodnocení rizika pro plod závisí na 2 faktorech, na “stáří těhotenství” a na velikosti ekvivalentní dávky, kterou byla děloha, resp. plod v děloze ozářen. Ve vašem případě zcela jistě byla velikost dávky z vyšetření VDN velmi nízká až zanedbatelná a riziko poškození plodu je (v případě takovéto malé dávky po celou dobu těhotenství) též, tedy velmi malé (1: 10 000). Nemusíte mít obavy, že by provedené vyšetření mělo za následek vývojovou vadu u vašeho miminka.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Z důvodu střevní infekce jsem přibližně ve 4 dnech těhotenství byla na rtg břicha a plic.

O těhotenství jsem nevěděla, ani nebylo těhotenským testem v nemocnici prokázáno. Z nemocnice jsem dostala informace o dávce, kterou jsem byla rentgenovana a to: plíce – 0,02 mSv a břicho – 0,5 mSv. Jak velké je riziko poškození plodu? Děkuji za informaci.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

1)jestli jde jen o náhodu,nebo zda je tato vada způsobena rtg(dcerky babička má identickou vadu)

2)jestli nemohly být poškozena genetická výbava na spermiích,které jsem měla v té době jen v sobě a vajíčko asi ještě oplodněné nebylo

3)když nevyjdou snímky,znamená to,že rtg nevydávalo žádné záření?

Děkuji za odpověd.Zdravotní sestra Alena

(Vložil(a): Alena Hejduková) 1) Vada nemohla být způsobena rtg snímkem krční a hrudní páteře. 2)Ozáření nemohlo poškodit genetickou výbavu spermií. 3)Není jasní co přesně je myšleno: “když nevyjdou snímky a musí se provést znovu”, neznáme důvod toho, že snímek nevyšel. Mohou nastat 2 situace: – k ozáření nedošlo- rtg nevydalo záření – výsledkem snímku byla špatná diagnostická informace. Jestliže se snímek provedl opakovaně, pak bylo ozáření dvojnásobné.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Chtěla bych se zeptat, zda-li má momentální radiace( 0,140?Sv/h) a pobyt v Japonsku vliv na početí. Manžel odjíždí na 14 dnů do Tokya (cca 200 km od Fukushimi). Snažíme se již 1 rok o početí, poslední 3 měsíce za hormonální substituce Clostilbegyt), ale zatím neúspěšně. Ráda bych věděla, jestli mám mít obavy o správný vývoj plodu, jestli že bych otěhotněla po jeho návratu nebo máme nějaký čas s těhotenstvím počkat. Může mít tato dávka záření vliv na manželovu potenci/spermie?

Je nám 35 let a máme 4 leté dítě.

Děkuji za odpověď.

mám na Vás takový dotaz.Manželka byla se synem na vyšetření po úrazu hlavy na rentgenu a v tu danou chvíli si neuvědomila že je v desátém týdnu těhotenství. Zajímalo by mně zda dávka kterou syn krátkodobě obdržel může mít negativní dopad na plod matky. Manželka nebyla nijak chráněna zástěrou a jenom syna při rentgenu hlavičky přidržovala. Od nejsilnějšího pole záření byla ve vzdálenosti délky rukou asi tak půl metru.

(Vložil(a): Daniel Brdička) Vaše manželka byla přítomna vyšetření syna při rtg hlavy, aby syna přidržovala. Při tomto vyšetření syna byla ozářena “pouze” z rozptýleného záření, a to dávkou velmi nízkou, můžeme říci, že zanedbatelnou. Tato dávka nemá negativní vliv na zárodek, resp. plod. Jako osoba, která pomáhá při vyšetření, měla však být prokazatelně informována o rizicích, která z vyšetření plynou a měl být též vznesen dotaz, zda by nemohla být těhotná. V každém případě jí mělo zdravotnické zařízení poskytnout ochranné stínící prostředky, v tomto případě ochrannou stínící zástěru.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Monika) Riziko poškození plodu z rtg snímku zápěstí, provedeném ve 20. týdnu těhotenství a při vykrytí dělohy ochrannou zástěrou, je zanedbatelné.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Martina) Riziko poškození plodu při vyšetření ECRP, když jste, jak píšete při vlastní expozici v místnosti nebyla, je zanedbatelné.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Andrea Tomečková) Lékař vám správně poskytl ochranné pomůcky, není nutné se tedy obávat vážných následků.

(Vložil(a): Anonym) Jistě jste si přečetla všechny předcházející odpovědi na podobné dotazy. Nelze než zopakovat, že pro zárodek (zygotu) v tomto stadiu vývoje je riziko pozdějších malformací v důsledku ozáření nejmenší. Nicméně doporučujeme při dalších vyšetřeních vždy informovat lékaře.

(Vložil(a): jana) Rtg vyšetření, které zítra absolvujete, tzv. hysterosalpingografie (HSG) je pro vaše otěhotnění zřejmě nezbytným vyšetřením. Zda dávka z tohoto vyšetření může poškodit ještě neoplozené vajíčko nelze kvalifikovaně posoudit. Dosud jsme řešili pouze ozáření zárodku nebo plodu v děloze (tedy vždy již oplozeného vajíčka). Dávka na vaječníky, resp. na folikul, resp. vajíčko není při HSG zcela minimální, ale spíše jde o to, že se “ještě” nejedná o ozáření embrya, resp. zárodku v děloze, ale “jen” vajíčka. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, je třeba je konzultovat s lékařkou, která s vámi vaše obavy kvalifikovaně probere.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

pročetla jsem podobné dotazy a odpovědi, přesto bych se ráda zeptala. Prodělala jsem 2x rtg zubu a to bez ochranných pomůcek (myslím, že na to bylo zapomenuto) V té době jsem byla v 6tt. Uklidňuji se tím, že paprsek byl velmi cílený a lokalizovaný na oblast dutiny ústní, přesto mám veliké obavy skrze poškození plodu. Jsou tyto obavy na místě? Předem velmi děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Děkujeme, že čtete pozorně naše odpovědi. Riziko poškození je opravdu mizivé. V každém případě je vhodné se na ochranné pomůcky vždy dotázat a personál informovat o graviditě, aby mohl rozhodnou o jejich použití.

(Vložil(a): Beata) V prvním až druhém týdnu těhotenství je zárodek k i.z. nejméně citlivý. Vy jste u zákroku “pouze” asistovala, nebyla jste vyšetřována sama. Rtg svazek nesměřoval přímo na vás (jak sama uvádíte), děloha tak zcela jistě nebyla v přímém svazku záření. Mohla jste být tedy ozářena jen zcela nepatrnou dávkou z rozptýleného záření, které nemůže způsobit poškození zárodku.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Jsem v 18 týdnu těhotenství a “hrozí” mi, že budu muset jít na CT hlavy. Jen ještě nevím, jestli to nebude i s kontrastní látkou. Lékař mi tvrdí, že by se mimču nemělo nic stát a neměla by škodit ani kontrastní látka. Ne, že bych mu nedůvěřovala, ale ráda bych znala i Váš názor. A jak je to v přídadě MRI v 2 případně 3 trimestru. Může škodit i když budu mít ochrannou zástěru?

(Vložil(a): Anonym) Z hlediska radiační ochrany se za SÚJB můžeme vyjádřit pouze k radiační zátěži z CT vyšetření, dávka na dělohu miminko neohrozí. Předpokládáme, že indikující lékař správně zohlední vaše těhotenství, pokud bude potřebné provést vyšetření CT hlavy za použití kontrastní látky. V tomto směru doporučujeme mu důvěřovat. MRI je magnetická rezonance, není to tedy zobrazovací metoda využívající ionizujícího záření.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): sarka stastna) Z pohledu SÚJB se můžeme vyjádřit pouze k rtg vyšetření hrudníku; dávka z tohoto snímku je velmi nízká, nemůže ohrozit vývoj zárodku, resp. plodu.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Šedivá) V případě intraorálního snímkování za zástěnou je dávka, kterou je zárodek/plod vystaven velmi nízká, pokud chcete pracovat, je to při vaší profesi možné.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): kateřina halíková) Ve vašem příppadě byly správně použity ochranné prostředky před ionizujícím záření (IZ). Více podrobností o vlivu IZ při diagnostickém využívání najdete v článku v části Radiační ochrana / Zajímavosti z praxe radiační ochrany.

(Vložil(a): Anonym) Jak jste se mohla dočíst v předchozích odpovědích, dávka z snímku hrudníku je velmi nízká, nemůže ohrozit vývoj zárodku, resp. plodu.

(Vložil(a): anonym) Používání výstražných tabulek najdete ve všech oborech lidské činnosti, kde se předpokládá jakékoliv riziko poškození zdraví. Např. u elektrických přístrojů najdete vždy upozornění na nebezpeční úrazu elektrickým proudem, přestože přístroje jsou konstruovány tak, aby bylo toto riziko co nejmenší. Ochrana zdraví těhotných žen (a mladistvých) je požadována mimo jiné i zákoníkem práce. Také radiační ochrana vychází z konzervativního předpokladu (s vysokou mírou opatrnosti), že jakákoli dávka záření působící na člověka je spojená s potenciálním zdravotním rizikem, ačkoli dodnes neexistují přímé důkazy o tom, že by i velmi malé dávky mohly vyvolat vznik určitého poškození. Více podrobností najdete v našem článku “Používání rentgenů – lékařské ozáření”

(Vložil(a): alenka) Prosím informujte o této skutečnosti lékaře, který zváží přínos vyšetření. O pravděpodobnosti poškození plodu platí to, co jsme již napsali v předchozích odpovědích.

(Vložil(a): Anonym) Odpvěď na váš dotaz bude stejná, jako na podobné dotazy předchozí. V tomto stádiu těhotenství je zárodek k i.z. nejméně citlivý. Více se můžete dočíst v rubrice radiační ochrany v článku na téma používání RTG.

Prosím o Vaši odpověď a ujištění mého názoru, že by nemělo být riziko ohledně vývoje plodu z hlediska rentg. části, případně o jeho vyvrácení. Moc děkuji.TW52

(Vložil(a): Anonym) Z vašeho dotazu není zcela jasné, o co vám doopravdy jde, ani kam odeslat odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Rentgen zápěstí plod porušit němůže. V každém případě však o těhotenství vždy informujte indikujícího lékaře.

(Vložil(a): Ingrid Rummová) Pokud jste byla chráněna zástěrou, není důvod k obavám, a to ani když nebyla zástěra zapnutá.

(Vložil(a): Ina Rumova) Na váš dotaz jsme již odpověděli, paní Šimončičová.

(Vložil(a): Ingrid Rummová) Pokud nedojde k poškození plodu zářením, jaké by se měly projevit následky v pozdějších letech života dítěte? O využívání RTG pojednává náš článek v rubrice Radiační ochrana / Zajímavosti z praxe radiační ochrany/Používání rentgenů – lékařské ozáření.

(Vložil(a): Anonym) Riziko poškození plodu při vykrytí dělohy ochrannou zástěrou, je zanedbatelné. O použití diagnostické metody rozhoduje lékař, který zváží přínos takového vyšetření.

pročítal jsem diskuzi a nenašel v ní odpověď na následující situaci. Manželka v 17 týdnu těhotenství podstoupila vyšetření na CT s kontrastní látkou. Jednalo se o vyšetření plic. O těhotenství byli lékaři informováni. Z Vašich stránek jsem zjistil, že u tohoto vyšetření je efektivní dávka 8 mSv (odpovídá velmi nízkému riziku) což je 400x více než u RTG. Manželka měla při zákroku ochranou ?deku?. Je reálné riziko, že by vyšetření mohlo mít vliv na vývoj plodu? Jak účinně a spolehlivě funguje použití ochranné ?deky?? Děkuji Vám za odpověď.

(Vložil(a): Doležel) Děkujeme, že jste si přečetl i náš článek o využívání rentgenů v medicíně. Ochranné prostředky slouží k odstínění těch částí těla, které nemají být ozařovány. Svazek záření je usměrněn primárně tak, aby byla exponována pouze diagnostikovaná oblast, ostatní části mohou být zasaženy rozptýleným zářením. Ochranné stínící pomůcky jsou vyrobeny z takových materiálů, které brání průniku záření (např. olovo). Proto je riziko opravdu zanedbatelné.

podstoupila jsem ct vyšetření břicha, byla jsem dva týdny v jiném stavu, ale bohužel jsem o tom nevěděla. Ráda bych věděla, zda mohlo dojít k poškozeni plodu a zda hrozí miminku nějaké následky.

Moc děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Nehrozí.

10DC jsem byla na RTG páteře (krční a hrudní, 3 snímky, ochrana pohlavních orgánů nebyla, rtg bylo provedeno ve stoje, akorát jsem před sebou měla nějakou desku bílou, která byla asi kvůli tomu, aby záření působilo na tu čáat, kterou mělo),

36DC píchnut agolutin (dle sona to nevypadalo na těhotenství)

37DC RTG ruky – asi 10 den po oplodnění (2 snímky, dostala jsem nějakou bílou desku na pohl.org.) A za týden mi vyšel pozitivní těhotenský test.

Nemohlo to rtg páteře mít vliv na stav vajíčka ve vaječníku? A to rtg ruky již v těhotenství na zárodek? Jaké vady to rtg v tak časném stádiu těhotenství může případně způsobit? To rtg bylo provedeno na pracovišti, které je velmi staré, tak doufám, že to také nemá negativní vliv!? Předem vám děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Na vaši otázku naleznete odpověď v našem článku “Používání rentgenů – lékařské ozáření” v sekci radiační ochrany.

zhruba 16 dnů před početím jsem byla na rtg – 2 snímky hrudní páteře, 1 snímek krční páteře z profilu. Provedeno ve stoje, ochrana pohl.org.nebyla, pouze nějaká deska, která asi zastínila ta místa, která měla. Mohlo dojít k poškození štítné žlázy? Mohlo to mít vliv na vajíčko? Předem Vám děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) O využívání lékařského ozáření a jeho účincích najdete podrobnosti v části: Radiační ochrana.

dne 6.8. jsem absolvovala CT vyšetření hlavy bez použití kontrastní látky. Přestože jsem obsluhu informovala,že plánuji za 3 dny otěhotnět, tak mi neposkytla ochrannou zástěru. Prý ji dávají jen dětem. Skutečně jsem dne 9.8.otěhotněla a gynekolog byl při potvrzení těhotenství dne 6.9. překvapen, že ochranná zástěra nebyla užita. Dne 20.9. lékař konstatoval, že se jednalo o špatně založené těhotenství a zárodek, že uhynul. Kladu si otázku, proč se v našem lékařském zařízení poskytuje ochranná pomůcka jen dětem? Je to prosím běžné? Donosila jsem již dvě zdravé děti a obávám se, že došlo k ozáření vajíčka, které tímto ztratilo životaschopnost.

Děkuji za vaše vyjádření. Renata S.

(Vložil(a): Renata S.) O použití ochranných pomůcek rozhoduje zodpovědný pracovník zdravotnického zařízení podle aktuálního stavu pacienta. Při provedení CT hlavy nejsou vaječníky v přímém svazku záření.

(Vložil(a): Lucie Kokotková) O problematice využívání rtg vdiagnostice a účincích záření zpracovali odborníci SÚJB článek, který naleznete v sekci radiační ochrany – Zajímavosti z praxe radiační ochrany. Na každém pracovišti využívajícím zdroje záření musí být stanovena pravidla pro výkon pracovních činností a pracovníci musí být řádně poučeni, zejména o rizicích.

Děkuji Linda Matyšková

(Vložil(a): Linda Matyšková) O problematice využívání rtg vdiagnostice a účincích záření zpracovali odborníci SÚJB článek, který naleznete v sekci radiační ochrany – Zajímavosti z praxe radiační ochrany. Podrobnosti týkající se vašeho kokrétního případu je nutné konzultovat s lékařem.

(Vložil(a): Anonym) O problematice využívání rtg vdiagnostice a účincích záření zpracovali odborníci SÚJB článek, který naleznete v sekci radiační ochrany – Zajímavosti z praxe radiační ochrany. Na každém pracovišti využívajícím zdroje záření musí být stanovena pravidla pro výkon pracovních činností a pracovníci musí být řádně poučeni, zejména o rizicích.

(Vložil(a): Andrea D.) O problematice využívání rtg vdiagnostice a účincích záření zpracovali odborníci SÚJB článek, který naleznete v sekci radiační ochrany – Zajímavosti z praxe radiační ochrany.

(Vložil(a): Kateřina) Pro přesný výpočet odhadu dávky z CT vyšetření jater by bylo potřeba znát konkrétní hodnoty. (Tato data lze získat od pracoviště, které výkon provedlo.) Pro orientační určení dávky (a i v odpovědích na obdobné dotazy v konferenci) uvádíme průměrné hodnoty dávky z těchto vyšetření z dat, která máme k dispozici (ekvivalentní dávka se pohybuje mezi 6 ? 11 mSv). Při standardně provedeném nativním CT vyšetření jater však nemůže být dosažena prahová dávka pro deterministické účinky, není na místě obava o dalším průběhu těhotenství. Dle našeho názoru gynekolog riziko přecenil, ale zcela správně vám řekl, že situaci je vhodné konzultovat s genetikem, který vzhledem ke stáří plodu a síle záření dokáže odhadnout míru poškození.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Kateřina) V případě kontrastu může být dávka o něco vyšší, ale stále nedosáhne dávky, která by mohla ohrozit zárodek, resp. plod.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Vaše uvedené dávky vyšetření CT břicha jsou nejméně 4x podcenněné , prosím o opravu, skutečnost je 9-90 mSv, protože u orgánu břicha se vždy dělá s kontrastem 3x, navíc zasáhne i část pánve ( dělohu také). A pokud se jedná o vyšetření tumoru, jsou řezy třeba po 5mm. Takže klidně 90 msV.

Zatížení organizmu je značné – 1500 obyčejných snímků

(Vložil(a): Vladimir Kramar) Jsme potěšeni, že sledujete webové stránky SÚJB a že vyjadřujete svůj názor k ozáření pacientů. V tabulce, která je uvedena v článku “Lékařské ozáření” a na kterou upozorňujete, jsou uvedené efektivní dávky z CT vyšetření převzaty ze studie provedené Evropskou komisí v letech z r. 2003-6. Hodnoty dávek byly získány jako průměr reprezentativního vzorku vyšetření prováděných na celé šíři typů CT scannerů, používaných v několika zemích EU, rozptyl je tedy značný. Na tabulku je nutné pohlížet v kontextu zmíněného článku, tabulku jsme použili též proto, že v ČR nejsou v současné době k dispozici souborná data o efektivních dávkách z lékařského ozáření. Podle nám dostupných informací (při kontrole protokolů zkoušek dlouhodobé stability v rámcikontrolní činnosti) je např. na CT přístroji Somatom Sensation 64 (za předpokladu, že je takové vyšetření prováděno rutinně a postup je optimalizovaný) efektivní dávka z dvoufázového CT vyšetření břicha cca 15 mSv, tedy je opravdu vyšší než hodnota uvedená v tabulce (10 mSv). Je jasné, že pokud se CT vyšetření provádí dvoufázově, je nutné dávky ze skenu nativního sečíst s dávkou ze skenu s kontrastní látkou (KL). Vždy však záleží na konkrétních parametrech vyšetření, proto při stanovení odhadu dávky konkrétního pacienta je nutné vycházet z hodnot ? veličin potřebných pro výpočet dávky, tedy z CTDI, DLP, mAs, počtu a tloušťky skenů, které poskytne pracoviště, které výkon provedlo. K odhadu ekvivalentní dávky v děloze u těhotných pacientech nepoužíváme údaje o efektivní dávce z tabulky.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Petra) Přínos diagnostických radiologických postupů vždy převáží případné riziko. Poslední vyšetření CT vás nemohlo ohrozit, přesnou hodnotu dávky by vám mělo sdělit příslušné pracoviště. Spekulace pana Kramáře nelze považovat za potvrzené.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Milan Červín) Následků se obávat nemusíte.

(Vložil(a): Anonym) Váš dotaz je stejný, jako řada předcházejících. Riziko je zanedbatelné. Více si můžete nastudovat v článku v rubrice radiační ochrany.

(Vložil(a): jana ) Nemusíte se obávat poškození plodu, máte pravdu, že jste nebyla ozářena celá. Napříště doporučujeme požádat o pomoc obsluhu zařízení.

(Vložil(a): Jana kaslova ) Vy jste u zákroku “pouze” asistovala, nebyla jste vyšetřována sama. Rtg svazek nesměřoval přímo na vás (jak sama uvádíte), děloha tak zcela jistě nebyla v přímém svazku záření. Mohla jste být tedy ozářena jen zcela nepatrnou dávkou z rozptýleného záření, které nemůže způsobit poškození zárodku.

(Vložil(a): zuzana zejdová) Ano, můžete být v klidu, použití ochranných prostředků – zástěry – je pro odstínění záření dostačující.

(Vložil(a): Anonym) Expoziční parametry používané při vyšetření plic jsou velmi nízké, mnohem nižší bude i případné rozptýlené záření, které se vyskytuje v místnosti, kde vyšetření bylo provedeno. Vašemu těhotenství nehrozí žádné nebezpečí. V každém případě vždy lékařům své těhotenství předem oznamte.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Predem mockrat dekuji za odpoved.

(Vložil(a): Jana Livrova) U letů je důležitá výška a délka letu, na dávku má vliv i sluneční erupce. Létání tedy není nebezpečné automaticky. U vámi popsaného letu je možné, že dávka odpovídala např. 3 rtg snímkům hrudníku, spíše byla menší. Nebyla nebezpečná pro dítě a není nutné (pokud nemáte žádné jiné problémy, kvůli kterým již navštěvujete genetickou poradnu) konzultovat genetika.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): pája) Není důvod se obávat nežádoucího vlivu záření.

(Vložil(a): Lenka Prášilová) RTG nebude mít vliv. V případě zájmu o používání rtg ve zdravotnoctví si pročtěte článek v části radiační ochrana.

(Vložil(a): Jana Martynková) Pro dotaz na vliv kosmického záření byla použita jako příměr dávka z rtg, v našem případě plic. Bylo tím myšleno, že účinky jsou obdobné, tedy zanedbatelné. O účincích rtg na plod v těle matky jsme již několikrát odpovídali a také jsme zveřejnili podrobnější článek o této problematice. Předmětem dozoru SÚJB je využívání ionizujícího záření, nikoliv záření samotné. Kosmické záření je jev “přírodní” a člověkem přímo neovlivnitelný. Jeho vlastnosti a účinky jsou pochopitelně zkoumány, ovšem nejsou předmětem dozoru.

(Vložil(a): Sisi) Z rentgenového snímku plic na velký formát (na kazetu 35×35 cm) v PA projekci je dávka v děloze, resp. zárodku, plodu zanedbatelná. Pokud by se jednalo o CT vyšetření je dávka vyšší (záleží na počtu provedených skenů, parametrech nastavení přístroje. ). Indikace k provedení vyšetření je zcela v kompetenci indikujícího lékaře, on zdůvodněním zvažuje poměr riziko/přínos.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Petra Malá) Ozáření ionizujícím zářením v této ranné fázi je pro zárodek z hlediska genetického postižení nejméně rizikové. Plod by tedy neměl být ohrožen.

(Vložil(a): Anonym) Vliv RTG je při použití ochranných pomůcek a zejména v tak raném stádiu těhotenství zanedbatelný.

(Vložil(a): Vanda) Kontrolní vstupní turnikety nejsou rtg zařízení.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) O využívání zdrojů ionizujícího záření v medicíně jsme zveřejnili článek v rubrice radiační ochrana. Najdete v něm také informace o vlivu rtg na embryo. V tomto stadiu je zanedbatelný.

(Vložil(a): Anonym) Na tuto otázku jsme již několikrát odpovídali. RTG vliv mít nebude.

(Vložil(a): Lída) Nemusíte se obávat, vliv to mít nebude.

(Vložil(a): jan.pokorny@email.cz) Pokud by došlo k ozáření břišní krajiny dávkou 27 microGy, bude dávka v zárodku velmi nízká, riziko minimální.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Eva Lus) Riziko zde opravdu není. V tomto stadiu těhotenství je pravděpodobnost projevu genetických účinků ionizujícího záření zanedbatelná.

(Vložil(a): Eva Lus) Okamžité poškození zárodku vzniká při dávkách vyšších než 100 mGy. Pravděpodobnost projevu genetických účinků ionizujícího záření matek, které se podrobily rentgenovým vyšetření, je zanedbatelná a jejich vznik nebyl v lidské populaci dosud prokázán.

V nemocnici mi řekli, že celková hodnota dávky záření při rentgenu ruky (jednalo se o dva snímky ve stoje, bez ochranných pomůcek) byla 0,07 cGy (centigray), ale i na vašich stránkách jsem objevila pouze jednotky mSv,mGy nebo rad.Je uvedená dávka záření v cGy nízká či vysoká?Nenašla jsem nikde jak se tyto jednotky převádí.Děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Miligray je destina centigraye, jedná se tedy 0,7 mGy. Co se týká rizika ozáření, již jste si sama našla náš článek o účincích záření. Poškození zárodku (okamžité poškození) vzniká při dávkách vyšších než 100 mGy, ve vašem případě je nepravděpodobné. Také nelze spojovat poškození a popisované následky (boule na jazyku, schizofrenie) pouze s rtg, ale je nutné vzít v úvahu též užívání léků a životosprávu matky v průběhu těhotenství.

(Vložil(a): Anonym) Okamžité poškození zárodku vzniká při dávkách vyšších než 100 mGy. Pravděpodobnost projevu genetických účinků ionizujícího záření matek, které se podrobily rentgenovým vyšetření, je zanedbatelná a jejich vznik nebyl v lidské populaci dosud prokázán.

chtěla bych se zeptat na nebezpečí RTG zubů v ranné fázi těhotenství.

Na vašem webu jsem našla informaci, že riziko je nejnižší v prvních 3 týdnech těhotenství. Chtěla bych se zeptat, zda je to počítáno ode dne poslední menstruace (jako se těhotenství obvykle počítá u gynekologa), nebo zda jsou tím myšleny první 3 týdny od skutečného oplodnění?

Na kontrole u zubařky mi byl proveden rtg zubů, a to dvakrát, jednou z pravé a jednou z levé strany obličeje. Měla jsem ochrannou zástěru. Bylo to 30. den cyklu a 15. den od oplodnění. Že jsem těhotná jsem zjistila pár dní po návštěvě lékaře. Chci se proto zeptat, zda existuje riziko, že by mohl být ohrožen vývoj plodu? Předem děkuji za odpověď,

(Vložil(a): Petra Nováková) Provedení rtg zubů s použitím ochranné zástěry riziko poškození plodu vpodstatě vylučuje.

pracuji v oblasti chemie a zhruba pět dní v měsíci měřím na přístroji, který je v místnosti spolu s práškovým rentgenovým difraktometrem. Může mít toto negativní vliv na vývoj dítěte v jakémkoli stupni těhotenství (ať už je difraktometr zapnut nebo vypnut)?

Předem děkuji za Vaši odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Předpokládáme, že na “vašem” pracovišti, není vymezeno tzv. kontrolované pásmo, ale pokud vůbec, tak pouze tzv. sledované pásmo, které se vymezuje všude, kde je možnost dosáhnout efektivní dávky větší než je 1 mSv. A právě hodnota tohoto limitu je povolený limit pro práci těhotných profesně ozářených žen (tato hodnota zajistí plodu ochranu před ionizujícím zářením). Vzhledem k charakteristice zdroje i.z. (dále jen ZIZ) a vzhledem k tomu, že práce s tímto ZIZ je časově omezena, nemohlo by být dosaženo limitu efektivní dávky 1 mSv za kalendářní rok a tedy mohl být negativně ohrožen vývoj zárodku, resp. plodu.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Zřejmě jste podstoupila zubní rtg vyšetření, tzv. radioviziografii. Dávka při tomto vyšetření je velmi nízká (nízké použité napětí i čas pro digitální zobrazení, proto kerma-dávka na zub cca pouze 1 mSv). Ekvivaletní dávky na plod, který je navíc umístěn v děloze a je tak chráněn děložní svalovinou je opravdu zanedbatelná, nemusíte mít obavy o zdraví miminka.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Děkuji předem za odpověď

(Vložil(a): ZDeňka Navrátilová) Naše odpověď je stejná, jako na obdobné předchozí dotazy. Vliv na plod je zanedbatelný.

Moje sestra pracuje u zubaře, kde mají radiovisiografii. Sestra se pokouší o miminko a tak ji doktor vždy pošle do vedlejší místnosti, ale hned po rentgenu se vrací. Obě teď hledáme, jak by to bylo v případě těhotenství. Mohla by tam dál pracovat, nebo by raději měla odejít? Doktor má rentgen krátce a prý se v tom moc nevyzná. Už jednou – v 6. týdnu – samovolně potratila a myslí si, jestli to právě nebylo způsobené tím. Jak dlouho po použití rentgenu záření z místnosti zmizí?

Předem díky za odpověď

(Vložil(a): Jana ) Na pracovišti s radiovisiografií (RVG), je ozáření obsluhy velmi nízké, téměř zanedbatelné (až 5 x nižší než u “klasického” intraorálního rtg). Na takovýchto pracovištích se nevymezuje ani sledované pásmo (ozáření za rok je menší než 1 mSv), navíc pokud je vaše sestra při rentgenování v jiné místnosti, můžeme považovat ozáření za nulové (je stíněné materiálem zdí a stěn). Ani v případě těhotenství, není možné ozáření důvodem k odchodu. Zcela vylučuji, že by samovolný potrat, byl způsoben pracovištěm, které používá RVG. Pokud je RVG vypnuté, je záření nulové, v místnosti žádné záření nezůstává.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Petra Alexová) Přítomnost při rentgenování ve vedlejší místnosti nemůže ohrozit vaše těhotenství, jste vystavena pouze tzv. rozptýlenému záření, ekvivalentní dávka v děloze z tohoto vyšetření je velmi nízká. Je však pravda, že byste se v těhotenství měla zbytečnému ozařování vyvarovat. Předpokládáme, že jste upozornila vašeho zaměstnavatele, že jste těhotná. Pokud vaše místnost přiléhá k rtg, není nijak odstíněna, pouze dřevěnými přepážkami, doporučuji, abyste kontaktovala dohlížející osobu rtg pracoviště a řídila se jeho/jejím doporučením.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Dávidová Daniela) Pokud jste byla přítomna na operačním sále, kde se reponovalo předloktí a prováděla osteosyntéza kyčle po skiaskopickou kontrolou, používala jste ochrannou stínící vestu (ta chrání oblast dělohy), byla dávka na zárodek, který je chráněn svalovinou dělohy zcela zanedbatelná.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Eva ) Předpokládáme, že na ERCP jste byla 17.10., tedy cca 1 týden po oplodnění. Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv a i váš případ) vývoj pokračuje bez dalších důsledků. Pokud byste chtěla dávku upřesnit a odhadnout dávku při vašem vyšetření, je nutné požádat pracoviště, aby dodalo expoziční parametry nebo provedlo odhad dávky.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Zdeňka) O provedení rtg rozhoduje na základě zdravotního stavu lékař. O vlivu na embryo se dočtete v části radiační ochrana nebo v odpovědích na předchozí dotazy.

(Vložil(a): Anonym) Při rtg kyčlí nebo pánve nelze použít zástěru. Více se dočtete v části radiační ochrana.

již jsem Vám zasílala dotaz, ale zatím jsem nedostala odpověď.Bohužel jsem se

ocitla v rámci exkurze

na katetrizačním sále(pravostranná katetrizace), následně jsme zjistila, že jsem byla 5-6T gravidity.Vyšetření jsem byla přítomna

cc od 1/2, po celou dobu jsem měla na sobě zástěru, vzdálenost od stolu byla cca 2,5-3m.je nějaké riziko pro plod?Děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Pro plod to riziko neznamená. Více si můžete přečíst v části radiační ochrana.

(Vložil(a): Anonym) Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv a i váš případ) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Vložil(a): Linda ) Pokud přístroj není v provozu (nesnímkuje), není nebezpečný.

(Vložil(a): Ivona Nerguti) Z pohledu SÚJB je ekvivalentní dávka na plod z vyšetření plic na velký formát ve 2 projekcích (AP a lat.) velmi nízká (desetiny mSv). Takto nízká dávka nemůže mít zdravotní důsledky na plod. Stejně tak za “nerizikové” pro budoucí těhotenství považujeme radioterapeutické ozáření (celková dávka cca 61,2 Gy), dávka záření nezůstává v organizmu. To, že byla genetická vyšetření v pořádku, jen potvrzuje výše uvedené stanovisko

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

pracuji jako fyzioterapeut na dnes jsem zaskakovala chybějícího kolegu na ARO. Jsem v 11. t. těhotenství a na vedlejší koji (oddělena zdí) probíhalo rtg pacienta. Během práce jsem nezaregistrovala, že už bude probíhat snímkování a z nestihla jsem tudíž z oddělení odejít. Je možnost nějakého ozáření a tudíž poškození plodu. Laborant mi poté uvedl že již 1m od přístroje není žádné záření. Děkuji za odpověď.

(Vložil(a): hana k.) Obávat se opravdu nemusíte, se vzdáleností se intenzita záření zmenšuje a navíc jste byla za zdí. V každém případě však svoje těhotenství nahlaste zaměstnavateli, který je povinnen obecně zohlednit při pracovních povinnostech Váš stav.

(Vložil(a): Anonym) Na podobný dotaz jsme již odpovídali v souvislosti událostí v japonské Fukushimě. Není důvod se obát možnosti “vývojové vady”. Pokud by spermie byly ozářeny, což lze v případě rtg zubů prakticky vyloučit, došlo by k jejich zániku.

Pracuji na vet. klinice,kde rtg používáme každý den.Máme ho v oddělené místnosti.Zdi jsou chráněné ochranným nátěrem a dveře jsou ocelové..Přesto mám obavy zda to nemůže mít vliv na mé těhotenství.Když se rentgenuje musím stát u dveří a spustit rtg..

Děkuji předem za odpověď

(Vložil(a): Anonym) Ani ve vašem případě není důvod obávat se následů, protože nejste přímo v místnosti, kde probíhá rtg vyšetření.

(Vložil(a): Piknová) Důsledky ozáření v časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Vložil(a): Anonym) Pokud při snímlování udržujete dostup dva metry od rtg přístroje jsou splněny podmínky optimalizace a vy nemusíte mít obavy, že by vaše těhotenství bylo ohroženo. Ochranná zástěra není nutnou podmínkou další práce, i když přeci jen v případě těhotenství byste ji mohla na zamětnavateli požadovat, protože rozptýlené záření, i když je velmi nízké ještě zeslabí.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Není důvod obávat se následů, nebyla jste přímo v místnosti, kde probíhalo rtg vyšetření.

sice je tu podobných dotazů spousta a předem se tedy za ten svůj omlouvám, ale nedá mi to. Minulý týden 17.5.2012 jsem musela podstoupit rtg zubů. Pan doktor mi dal “vepředu úzkou” ochrannou vestu a ptal se mě, zda nejsem těhotná, ale já to v tu chvíli nevěděla. Jak moc nebezpečné to bylo pro dítě, když poslední MS jsem měla 10.4.2012, tzn. rtg se odehrálo v 5+2 tt?

Za Vaši odpověď předem děkuji

(Vložil(a): Lenka Tomanová) Ekvivaletní dávka na plod, který je umístěn v děloze a je tak chráněn děložní svalovinou je opravdu zanedbatelná, nemusíte mít obavy o zdraví miminka.

Nyni mam vsak velmi akutni problem a je potreba provest panaromaticky rentgen, bohuzel se lekari opet boji, ac je rentgen akutni, jelikoz problemy mam vazne, doporucuji rentgen oddalit na cas ihned po porodu. Muj gynekolog ovsem tvrdi, ze neni treba se rentgenu obavat a ja sama nevim, komu verit. Panaromaticky rentgen opravdu nutne potrebuji, jinak lekari odmitaji a vlastne ani nemohou dale postupovat a hrozi mi velke a vlekle potize. Mam na Vas tudiz tento konkreni dotaz. Jak moc je panaromaticky rentgen v tehotenstvi nebezpecny? Pomuze nejak ochranna vesta – pomucka? V ktere fazi tehotenstvi je panaromaticky rentgen vuci plodu nejmene a kdy nejvice nebezpecny? Jak muze ohrozit tento rentgen plod v 31. – 32. tydnu? A na zaver – je rentgen nebo ct vysetreni hlavy a zubu nebezpecne pri kojeni? Ovlivnuje se tim nejak materske mleko?

Mnohokrat Vam dekuji za odpovedi, jsou pro me velmi dulezite, o detatko se bojim, nicmene o sve zdravi take a rada bych se vydala tou lepsi a bezpecnejsi cestou, ovsem i s ohledem na me zdravi.

Jeste jednou velmi dekuji.

chtěla jsem se zeptat dne 30.5.2012 jsem byla na rtg krční a bederní páteře menstruaci jsem zatím nedostala a tak nevím zda nejsem těhotná a pokud bych byla tak by to bylo asi kolem 2 týdnů tak bych se chtěla zeptat jestli to má vliv na plod? Předem děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Valika) Důsledky ozáření v časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Vložil(a): Šárka Nováková) Nemusíte se obávat, že by mimonko rtg mohl ohrozit.

(Vložil(a): Klára Černá) Každé oddělení nukleární medicíny doprovod a naaplikovaného pacienta informuje o tom, jak se má chovat a případně, pokud je to nutné, jaké dávky pacient vyzařuje (dávka vždy s poločasem radinuklidu klesá, proto těch 24 h, které zmiňujete). Předpokládáme, že v případě vašeho tatínka, byla aplikace a následné “vyzařování” na tak nízké úrovni, že jste upozorněna nebyla a tak nemusíte mít obavy o důsledky na těhotenství.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

6.6. jsem byla na gyn. a paní doktorka mi dělala krevní test na těhotenství, bylo negativ. 14.6.2012 jsem byla na RTG střev (kvůli průchodnosti a správné funkci střev) a neměla jsem žádnou ochranu na vaječníky a břicho (zástěru apod.) Den nato (15.6.2012) mi gynekolog sdělil, že jsem těhotná. Dělal mi další krevní test na těhotenství- bylo pozitiv. Sice nevím v jakém stádiu těhotensvtí jsem, ale bojím se, co ten RTG udělá s plodem. Je možné, že bude mít nějaký vliv nebo riziko není žádné, děkuji Jitka

(Vložil(a): Jitka D.) Při vykrytí dělohy a vaječníků by byla zakryta zároveň část střev, rtg by tedy nebyl diagnosticky použitelný. V rané fázi těhotenství ozářený zárodek buď zanikne (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Vložil(a): eva honkova) Obavy mít nemusíte, rtg záření v těle nezůstává a ozářená osoba nemůže být “radioaktivní”. Více si můžete přečíst v článku “Radiační ochrana / Zajímavosti z praxe radiační ochrany / Používání rentgenů – lékařské ozáření”.

komplikací.Děkuji moc za odpověď! Yveta

(Vložil(a): YVETA PRŮŠOVÁ) Důsledky ozáření v časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo, a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv, vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Vložil(a): ester zelena) Vaše dotazy jsme rozdělili: 1. může pravidelné (denní) procházeni kontrolním rentgenem (dále jen rtg) v budově ohrozit vývoj plodu těhotné ženy? 2. hrozí těhotným nebezpečí v případě kontrolních rentgenů na letištích? 3. je možné, aby kontrolní rtg způsobil předčasné ukončení těhotenstvi (cca v 5 týdnu)? Z vašeho dotazu není zřejmé, jakým rtg procházíte, odpovědi na otázku č. 1 a 2 nelze tedy bez dalšího upřesnění odpovědět. SÚJB nepovolil v ČR žádné rtg zařízení určené ke kontrole osob. V ČR tedy není povolena kontrola osob pomocí rtg (zaměstnanců ani cestujících, tedy ani těhotných žen). Dle našich informací je na Letišti Praha instalováno rtg zařízení pouze na kontrolu zavazadel a předmětů (povoleno SÚJB) a dále rámové zařízení k detekci kovových předmětů, které neprodukuje ionizující záření (není rtg). V každém případě, i kdybyste procházela kolem rtg na kontrolu zavazadel (které je umístěno na Letišti Praha) denně, ozáření nemůže způsobit předčasné ukončení těhotenství. Záření unikající z takového rtg je velmi nízké – maximálně v microSv, je tedy 1000x nižší než 1 mSv, který je legislativním limitem pro ozáření jednotlivce, tedy i nenarozeného dítěte.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Marie Krutilová) Indikace k rtg vyšetření je zcela v zodpovědnosti indikujícího lékaře. SÚJB nemůžeme ani zpochybńovat žádanku k vyšetření, ani doporučovat, jaké typy zobrazovacích metod by měly být u pacienta provedeny.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

prvně chci moc poděkovat za trpělivost s námi nastávajicími maminkami, které podstoupily RTG v době těhotenství a z neznalosti máme obavy.

A prosím o vysvětlení: byla jsem také 2x snímkovaná jednou bez ochranné vesty a jednou s ochrannou vestou v těhotenství 5+2tt jednalo se o tzv. TRN Rengen plic – údajně je šetrnější než klasický RTG. Je na místě obava z poškození plodu? A je tento RTG opravdu šetrnější? Moc děkuji za odpověď

(Vložil(a): Romana Macková) Váš dotaz je stejný, jako řada předcházejících. Riziko je i ve vašem případě zanedbatelné. Moderní rtg jsou opravdu šetrnější z hlediska velikosti dávky. Více si můžete nastudovat v článku v rubrice radiační ochrany, Zajímavosti z praxe radiační ochrany.

byla jsem na rtg dolních končetin. Snímek byl proveden 3x od pasu ke kotníkům. Nevím v jaké intenzitě. Bohužel jsem nevěděla, že jsem těhotná. Odhaduji tak 2-4 týden těhotenství. Jak se tento zákrok může projevit na plodu nebo později na narozeném miminku? Děkuji za odpověď

(Vložil(a): L.Kroutilová) Váš dotaz je stejný, jako řada předcházejících. Riziko je i ve vašem případě zanedbatelné.

byla jsem na rtg dolních končetin. Snímek byl proveden 3x od pasu ke kotníkům. Nevím v jaké intenzitě. Bohužel jsem nevěděla, že jsem těhotná. Odhaduji tak 2-4 týden těhotenství. Jak se tento zákrok může projevit na plodu nebo později na narozeném miminku? Děkuji za odpověď

(Vložil(a): L.Kroutilová) Váš dotaz je stejný, jako řada předcházejících. Riziko je i ve vašem případě zanedbatelné.

(Vložil(a): L.Kroutilová) Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Vložil(a): Segi Damdinragchaa) Dávka záření, kterou jste obdržela při vyšetření zápěstí malého dítěte je zcela zanedbatelná. Případné rozptýlené záření uvolněné z rentgenky je velmi nízké. Nemůže nijak ovlivnit zrání folikulů, oocytu a tak mít negativní vliv na oplodnění.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Klára Roubíčková) Negativního vlivu se obávat nemusíte.

Zubař mi dělal rengen, ale zapoměl mi dát ochranou zástěru, byl to ten malí přímo na zub v křesle 2 snímky. Nejspíš jsem v té době byla zhruba 2 týdny těhotná, což jsem zjistila až o týden později. Chci se zeptat jaký to může mít vliv na plod. Děkuji Veronika

(Vložil(a): Veronika Březinová) Vliv na plod to mít nebude.

(Vložil(a): Hana Svobodová) Riziko je zanedbatelné.

(Vložil(a): Martina Cejthamrova) Magnetická rezonance není zdrojem ionizujícího záření. Ale i v přípdě rtg záření by plod v této fázi těhotenství nebyl ohrožen.

(Vložil(a): Andrea Skodova) Lékař postupoval správně, protože použil ochrannou zástěru ze zadní strany, odkud rtg záření při panoramatickém snímkování směruje.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) V literatuře se uvádí, že k trvalé sterilitě u ženy dochází po obdržení dávky zhruba 3Gy. Odhad genetických účinků se opírá o experimentální údaje a u člověka prokázány nebyly. Při rtg takto vysoké dávky nejsou používány (viz článek v rubrice radiační ochrana o využívání IZ v medicíně).

(Vložil(a): Jaroslava Drozdová) Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Vložil(a): Petra Nováková) Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Vložil(a): Anonym) Můžete být klidná, k poškození plodu nemůže dojít, protože ve vašem případě se jedná o oplodněné vajíčko a pro tuto fázi těhotenství platí princip “všechno nebo nic”, což jsme již mnohokrát popsali v souvisejících dotazech.

Poradíte mi prosím?

(Vložil(a): nesetrilek) Zubní ordinace s digitálním rtg je bezpečné pracoviště, bežně stačí stát ve vzdálenosti >2 m od přístroje. Pokud z ordinace odcházíte, je již tak zanedbatelné riziko ještě měnší.

(Vložil(a): Leona Kadlčáková) Vlivu na dítě se nemusíte obávat.

(Vložil(a): barbora galatíková) Nemusíte se ničeho obávat, lékařka vám preventivně dala správně ochrannou pomůcku, která vykryla vaše břicho.

(Vložil(a): Anonym) Nemusíte se obávat, miminku poškození nehrozí.

(Vložil(a): Kateřina ) Rtg generuje záření, pouze pokud je v provozu a snímkuje se. Vy jste byla v průběhu snímkování chráněna. Pokud je přístroj vypnutý, v místnosti žádné záření není.

prosím o zodpovězení otázky.Byla jsem jako doprovod s mámou na mamografu.Jelikož je vozíčkářka,držela jsem ji zezadu při výkonu.Potom jsem zjistila,že jsem těhotná.Tehdy jsem byla ve 4.týdnu.Prosím může to ohrozit a popřípadě jaké vývojové vady můžou vzniknout.

(Vložil(a): Gabriela Svobodová) Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

den před tím jsem si dělala test byl negativní. Chtěla jsem se zeptat jaké účinky to mohlo mít na plod a zda je čeho se obávat. Děkuji

(Vložil(a): Veronika Macúšová) Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Vložil(a): Petra ) I ve vašem případě se není čeho obávat.

(Vložil(a): Anonym) Nemýlíte se, riziko je nulové, protože v době ozařování jste byla za dveřmi a tedy k ozáření vás nemohlo dojít.

(Vložil(a): Anonym) Riziko je nulové, protože v době ozařování jste byla za dveřmi a tedy k ozáření vás nemohlo dojít.

měla bych na Vás jeden dotaz. Měla jsem nehodu s kotníkem a šla jsem na rtg (2 snímky), ale jsem v 16t těhotenství. Dali mi zástěru, ale stejně mám v hlavě malého červíka, jestli se nemohlo miminku nějak ublížit. Děkuji Vám moc za odpověď.

(Vložil(a): Michaela Síčová) O své děťátko se obávat nemusíte, bylo dostatečně chráněno zástěrou a dávky při rtg nejsou tak vysoké, aby jej mohly poškodit.

(Vložil(a): Veronika Malinová) O budoucí miminko se obávat nemusíte, v tomto stadiu těsně po oplodnění by vajíčko nepokračovalo ve vývoji, pokud by dávky byly velmi vysoké. To ovšem není případ rtg.

(Vložil(a): Adéla Jandová) Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků. Projev genetických účinků ionizujícího záření u matek, které se podrobily rentgenovým vyšetřením, nebyl v lidské populaci dosud prokázán.

(Vložil(a): Anonym) Nemusíte se obávat, miminku poškození nehrozí.

(Vložil(a): Anonym) Slova vašeho gynekologa můžeme potvrdit. Při vysokých dávkách (v jednotkách Gy) by oplodněné vajíčko pravděpodobně zaniklo. Při vyšetřeních rtg jsou dávky mnohem nižší (v mili Gy).

(Vložil(a): Anonym) Gratulujeme a přejeme jí i vám pevné zdraví.

(Vložil(a): ludmila kniezkova) Rtg záření se v těle nekumuluje ani v něm “nezůstává”. Ochranou miminka před možným ozářením je právě vesta nebo zástěra, o jeho zdraví se nemusíte obávat.

(Vložil(a): Lenka Přikrylová) Nemusíte mít obavy, pro těhotné ženy se používají ochranné prostředky ve formě zástěry nebo vesty, které stomatologové běžně používají. Případně si je můžete sama vyžádat. Rozhodně ale musíte stomatologa o svém těhotenství informovat, stejně jako další lékaře.

(Vložil(a): Anonym) Potrat samozřejmě nutný není. Vaše možná dávka byla natolik zanedbatelná, že není důvod se obávat nějakých následků. Vajíčko je v těle matky chráněno v děloze a nebylo přímo ozářeno.

(Vložil(a): Katerina) Není důvod obávat se následků, lékař postupoval správně, poskytnutí ochranných pomůcek závisí na druhu vyšetření.

(Vložil(a): renata salayová) Je nám to moc líto, ale na tuto otázku by měl odpovědět dceřin gynekolog nebo pracoviště, kde byla operace provedena, je to záležitost velmi osobní. Náš úřad vykonává dozor nad mírovým využíváním jaderné energie a ionizujícího záření a nad nešířením zbraní hromadného ničení.

(Vložil(a): Alena) Uspořádání rtg pracoviště je vždy takové, aby nedošlo k ozařování osob mimo ozařovnu. Není důvod se obávat o zdraví miminka.

(Vložil(a): Alena) Lékařské ozáření může provádět pouze držitel povolení SÚJB k nakládání se zdroji ionizujícího záření, který musí před vydáním povolení doložit splnění požadavků zákona č. 18/1997 Sb. a vyhlášky č. 307/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Mezi požadavky je také přiložit ?Důkaz optimalizace radiační ochrany? a ?Popis vymezení sledovaného pásma? (schematický plánek doplněný informací o stínění, ochranných zařízeních a vybavení pracovních míst). Z toho jasně vyplývá, že otázka stínění je pro povolení provozu rtg pracoviště důležitá a pokud by nebyly splněny požadavky, provoz by nemohl být povolen. Uspořádání pracoviště stejně jako dosah záření nebo přítomnost obsluhy závisí na mnoha parametrech, tedy nelze jednoduše odpovědět. Mamograf je rentgen, určený ke snímkování prsů. U hodnot dávek by měl být počet snímků uveden autorem. Obvykle se uvádí celková hodnota z jednoho mamografického vyšetření, tedy všech snímků. 0,5 mSv je efektivní dávka u mamografického screeningu pro průměrnou tloušťku prsu, tedy 4 snímky.

(Vložil(a): Martina Hálková) Nemusíte se obávat, rtg neindukuje zdroj záření v tělě pacienta, tedy manžel po provedených rtg nic nevyzařuje.

(Vložil(a): Pavla Cermakova) RTG záření nepřechází do mléka ani jinak kojení neovlivňuje. Časový odstup v důsledku rtg vyšetření není z hlediska vlivu na oploodnění potřeba.

(Vložil(a): Jana Červená) Chápeme, že i vy můžete mít obavy o své miminko, a proto se chcete dozvědět více informací. Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků. Pravděpodobnost projevu genetických účinků ionizujícího záření matek, které se podrobily rentgenovým vyšetřením, je zanedbatelná a jejich vznik nebyl v lidské populaci dosud prokázán.

(Vložil(a): T. D.) Z hlediska radiační ochrany se nemusíte obávat, vajíčko by buď zaniklo nebo se plod bude dále vyvíjet bez následků. Co se týká léků, je vhodné se poradit vždy s indikujícím lékařem nebo gynekologem.

(Vložil(a): Eva Bednářová) Není nutné se obávat následků, v této fázi těhotenství by oplodněné vajíčko buď zaniklo – v případě ozáření vysokými dávkami, nebo vývoj pokračuje dále bez poškození – v případě bežných rtg jsou dávky zanedbatelné. Skutečná dobapočetí je obvykle neprokazatelná, proto se počítá od poslední menstruace.

(Vložil(a): Anonym) Není nutné se obávat následků, v této fázi těhotenství by oplodněné vajíčko buď zaniklo – v případě ozáření vysokými dávkami, nebo vývoj pokračuje dále bez poškození – v případě bežných rtg jsou dávky zanedbatelné.

(Vložil(a): Hana) Není nutné se obávat následků, v této fázi těhotenství by oplodněné vajíčko buď zaniklo – v případě ozáření vysokými dávkami, nebo vývoj pokračuje dále bez poškození – v případě bežných rtg jsou dávky zanedbatelné.

(Vložil(a): Pavlína Nováková) Ve vašem případě zcela jistě byla velikost vaší dávky při vyšetření syna velmi nízká až zanedbatelná, protože jste stála mimo svazek záření, a riziko poškození plodu je (v případě malé dávky i po celou dobu těhotenství) tedy velmi malé. Nemusíte mít obavy, že by provedené vyšetření mělo za následek vývojovou vadu u vašeho miminka.

(Vložil(a): P.Černa) Ve vašem případě jsou obavy zbytečné, otěhotněla jste až po vyšetření, takže k ozáření plodu nemohlo dojít. Při mamografickém vyšetření je oblast břicha mimo svazek záření, v úvahu lze vzít zbytkové záření nebo odražené. V každém případě jsou dávky zanedbatelné.

(Vložil(a): Bára) Ani v tomto stadiu těhotenství není rtg zubu pro miminko nebezpečný, zejména ne s ochrannou zástěrou.

(Vložil(a): V) Po skončení vyšetření se místnosti žádné záření nevyskytuje.

(Vložil(a): milena ) Není důvod mít nějaké obavy.

10.11. jsem si dělala těhotenský test, který byl negativní a 11.11. jsem prodělala RTG pánevní kosti a kostrče. 3x snímek při 74kW/32mAs a 2x boční snímek 83kW/80mAs. Následující týden jsem měla těhotenský test slabě pozitivní a 26.11. mi bylo od lékaře potvrzené těhotenství – dle PM 6tt+2 a podle UZ 4tt+5. V úterý mě čeká genetika-myslíte, že toto bude velmi zlé? nebo by mělo být vše v pořádku?

(Vložil(a): JH) Jak jsme již v této konferenci mnohokrát psali, v tomto stádiu těhotenství by zárodek buď zanikl – to pouze v případě ozáření vysokými dávkami, nebo bude vývoj pokračovat bez následků, což je případ běžných rtg vyšetření.

(Vložil(a): Simona S) Předpokládáme, že účelem vyšetření je stanovení diagnózy a následné léčení zdravotního problému. Pokud tedy lékař potřeboval provedení snímku a ten byl proveden s přihlédnutím k vaší graviditě, jak popisujete, bylo postupováno správně a nemusíte se obávat následků.

Ráda bych se ještě zeptala, jaké jsou průměrné dávky ozáření při dnešním použití kombinovaného skiagrafu-skiaskopu?

Ještě jednou děkuji moc

(Vložil(a): Simona Š.) Jaké jsou průměrné dávky si můžete přečíst v sekci radiační ochrana.

(Vložil(a): Simona Š) Jsou to hodnoty typické, odvozené z dostupných informací. Skutečné hodnoty se pochopitelně budou lišit v závislosti na konkrétním vyšetření a použitém přístroji.

(Vložil(a): Stanislav B.) Není nutné se obávat následků, v této fázi těhotenství by oplodněné vajíčko buď zaniklo, to v případě ozáření vysokými dávkami, nebo vývoj pokračuje dále bez poškození.

mám v podstatě stejný problém, chtěl bych se zeptat na nebezpečí rentgenů a detektorů kovů při prohlídkách na letištích. Hrozí tam nějaké riziko poškození plodu?

(Vložil(a): Jana Marková) Detektory kovů pracují s elektromagnetickým polem, které není ionizujícím zářením.

chtěla bych se zeptat na nebezpečí, které hrozí plodu pokud je matka vystavena (2.-3. měsíc) letištním kontrolám. Nevím o jaký typ zážení se jedná (rtg?)nicméně, člověk cestující např. do USA, prochází několikerými kontrolami a detektory kovů. Mohou tyto kontroly představovat riziko poškození plodu? Děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Jana Marková) Detektory kovů pracují s elektromagnetickým polem, které není ionizujícím zářením.

(Vložil(a): Anonym) Rtg vašeho přítele možnost otěhotnění neovlivní.

(Vložil(a): Jana Drábková) Vyšetření CT vliv na plánované těhotenství ve vašem případě mít nebude zejména proto, že bude provedeno před přenesením embrya do dělohy. Později, až bude těhotenství potvrzeno věnujte pozornost prevenci a své těhotenství vždy nahlaste. Ale o tom vás jistě poučí na klinice.

1) Kvůli mým problémům s pupeční kýlou jsem byla před týdnem (33.tt) na sonu břicha, a to konkrétně na radiologickém oddělení polikliniky ve Vysočanech (budova bývalého OÚNZ). Toto radiologické oddělení provádí kromě sonografického vyšetření zejména rtg vyšetření včetně CT vyšetření. Toto radiologické vyšetření má pouze jednu hlavní chodbu, která má na pravé straně cca 3 vyšetřovny, kde se provádí pouze rtg a CT a na levé straně chodby jsou také cca 3 vyšetřovny, kdy se provádí opět pouze rtg a CT (je zde tedy cca 6 místností s rentgenovým zářením) a teprve na konci této chodby je ordinace, kde se provádí sono. Ráda bych se zeptala, zda jsem nemohla vystavit své miminko nebezpečné dávce rtg záření, když jsem čekala v této chodbě na vyšetření cca 20 minut a dalších cca 15 minut mi bylo dělání vyšetření sonem v ordinaci hned vedle těchto rtg místností. Během mého čekání na sono vyšetření byl prováděn jeden rtg za druhým? a kdysi jsem četla informaci, že zvýšené rentgenové záření je i v místnostech, kde se rtg provádí a právě tyto místnosti měly podstatnou část doby, kdy jsem čekala na sono vyšetření, otevřené dveře na společnou chodbu, kde čekají pacienti včetně mě? Jelikož jsem v den tohoto vyšetření měla těhotenské nevolnosti a dýchalo se mi špatně, musela jsem po dobu čekání po chodbě chodit a nikoliv sedět, a proto jsem také několikrát prošla přímo kolem dveří, kde se provádí tato rtg vyšetření nebo kde následně po těchto vyšetřeních zůstaly otevřené dveře a mohlo tedy zde být zvýšené množství radiace.

2) Před cca měsícem jsme byli se synem u lékaře, do ordinace šel se synem manžel a já na ně čekala z důvodu těhotenských potíží (především pocit na zvracení atd.) před budovou polikliniky na čerstvém vzduchu. Manžel se zdržel se synem v budově polikliniky cca 1 hodinu a po tu dobu jsem na ně čekala poblíž vchodových dveří polikliniky a poblíž jednoho z oken, kde jsem se až následně dozvěděla, že se provádí rentgen. Nestála jsem přímo u okna, ale byla jsem od něj vzdálená cca 5 metrů, okno však bylo po celou dobu mého čekání pootevřené na vyhlídku ? nemohla jsem takto rentgenovým zářením ohrozit vývoj dítěte? Slyšela jsem, že je možné, že se při provádění rentgenu může od něčeho odrazit rentgenový paprsek, tak se bojím, jestli se nemohl tento rtg paprsek dostat během provádění rtg vyšetření oken nějak ven, především v místě jeho otevření na vyhlídku?

1)Naši babičku teď čeká ozařování patních ostruh na obou nohách.Vzhledem k tomu, že prý toto rtg záření bývá dost silné, ráda bych se zeptala, zda po tomto vyšetření nebude naše babička “vyzařovat” nějaké rentgenové záření, které by ohrozilo mé těhotenství, tj. zda není lepší a případně na jakou dobu omezit po tomto ozáření styk s naší bybičkou? S naší babičkou jsem v denním kontaktu.

2) Měla jsem úraz hlavy (cca před 4 měsíci), pro který jsem absolvovala vyšetření mozku a krční páteře magnetickou rezonancí – výsledek MRI v pořádku. V místě úderu však pozoruji cosi tvrdého na lebce, nejsem si však jistá jestli se jedná o pouhou nerovnost hlavy od narození (které jsem si dříve nevšimla), nebo zda se jedná až o nerovnost lebky vzniklou následně úrazem – po úrazu jsem si však hned této nerovnosti nevšimla, zaregistrovala jsem ji cca před měsícem. Ráda bych se zeptala, jestli magnetická rezonance mozku , kterou jsem absolvovala, odhalí i případné “problémy” na lebce samotné, jako třeba výrůstek nebo dokonce nádor kosti/lebky nebo objasní jinou nerovnost hlavy? Ptám se z toho důvodu, jestli mám pro jistotu ještě po porodu absolvovat vyšetření nerovnosti hlavy rentgenem nebo zda je toto vyšetření MRI mozku dostačně spolehlivé k objasnění příčiny nerovnosti hlavy. Nebo je o objasnění nerovnosti hlavy vhodnější použít vyšetření rtg?

3) Mohou kojící matky absolvovat rtg vyšetření bez omezení, tj. bez omezení věku novorozence/kojence a bez omezení tělesných částí, tj. třeba plíce a hlava? Po porodu totiž zřejmě budu muset absolvovat kontrolní rentgen plic a možná i lebky, tudíž nevím, zda je toto rtg záření nebezpečné pro kojené dítě, tj. zda je vhodné absolvovat rtg až po skončení kojení nebo mléko nějakou dobu raději odstříkat a dítě tedy na určitou dobu od kojení odstavit, případně na jakou dobu doporučujete toto “ozářené” mléko dítěti nepodávat a po jaké pauze tedy mohu zase kojit dále?

Moc děkuji za Vaši ochotu a Váš čas.

(Vložil(a): Adéla) Vaše babička “zářit” nebude, rtg záření v těle nezůstává. Pokud se jedná o rtg v době kojení, mléko není zářením kontaminováno. Na možné změny na lebce se musíte dotázat svého lékaře, který snímek posuzoval.

často chodím k soudům, kde musím procházet bezpečnostními rámy. Jsem těhotná. Jsou tyto rámy škodlivé pro těhotnou ženu a pro nenarozené dítě.

(Vložil(a): Anonym) Bezpečnostní rámy jsou detektory kovů nevyužívající ionizující záření (nejsou to rentgeny).

(Vložil(a): Nikol) Na totožný dotaz jsme již odpovídali 30. ledna 2014. Obavy nejsou na místě. Ve vyšetřovně po skončení rtg žádné záření není.

(Vložil(a): Marie) Na váš dotaz jsme již odpověděli 30. ledna 2014. Není čeho se obávat.

Snímkována přístrojem MP 15, Snímek C páteře + LS páteře.

Expoziční hodnoty C páteř:

PROJ.AP: 25 mAs 63kv, BOČNÁ: 25MaS 63kv (formát kazety 18×24)

PROJ.AP: 40 mAs 77kv, BOČNÁ: 64 mAs 85kv (formát kazety 30×40)

Pevně věřím, že z výše uvedených hodnot bude možné sílu záření vypočítat.

Velice děkuji za ochotu a odpověď

S přáním hezkého dne

(Vložil(a): Petra Svobodová) Nemusíte se obávat, riziko je zanedbatelné.

(Vložil(a): VLASTA) Magnetická rezonance nebo eeg nevyužívají ionizující záření. Radíme být v klidu a navštívit co nejdříve lékaře, který vás vyšetří a potvrdí váš stav.

(Vložil(a): Zuzana ) Pokud nepracujete v ozařovně v době, kdy probíhá vyšetření, není důvod se obávat. V každém případě je nutné těhotenství nahlásit zaměstnavateli a dohlížejícímu pracovníkovi, který posoudí vaše pracovní zařazení z hlediska požadavků na práci těhotných žen.

(Vložil(a): Marianna Murárová) Není důvod se obávat, vaše matka v důsledku terapie nezáří.

(Vložil(a): Hanka) Použití laserů nespadá pod dozor SÚJB, neprodukují ionizující záření. Doporučujeme konzultaci s indikujícím lékařem nebo aplikujícím odborníkem, který vám vysvětlí princip působení laseru na osvícené tkáně a jeho účinky.

Bojujícího syna udržet a sestry mě nechtěly zastoupit, asistent mě naopak na toto vyšetření nechtěl, ale vyšetření se nepovedlo,pak jsem si udělala test a byl negativní, tak jsem šla do opakovaného vyšetření, druhy den byl test lehce pozitivní, řekněte mi prosím, jaké je u iriografie riziko se zástěrkou při držení syna, děkuji

(Vložil(a): mag) Ochranné pomůcky, ve vašem případě zástěra, slouží právě k zakrytí potenciálně citlivých částí těla. Tedy vajíčko nebylo přímo ozářeno.

Chtela bych se zeptat zda se da z rtg snimku zad posoudit velikost panve.Na zacatku tehotenstvi jsem prodelala kompletni rtg zad byla jsem informovana,ze to v tak rannem stadiu nevadi,jen me zarazilo,ze se porodni asistentka ptala na snimky zda nemam uzkou panev.Prvni porod neprobehl moc dobre a musela jsem na sekci a proto si rikam,zda je mozne poznat velikost panve podle rtg.Dekuji za odpoved

(Vložil(a): Veronika Fnoukova) Dobrý den, tento dotaz, týkající se získání požadované informace z lékařského ozářená není v kompetenci SÚJB. Aplikující odborník musí postupovat dle Indikačních kritérií, které spoluvytváří odborníci-rentgenologové, jen oni musí při výběru zobrazovací metody posoudit, zda je pro daný účel vhodná.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Taťána ) Dobrý den, souhlasím s názorem paní doktorky, že ozáření při intraorálních rtg snímcích, pokud jste chráněna vzdáleností 2,5m, je zcela zanedbatelné, nemůže dojít k poškození plodu.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): M. R.) Dobrý den, riziko, které vzniklo z takového ozáření, je nízké, pravděpodobnost vzniku rakoviny to mohlo zvýšit maximálně o několik desetin promile. Obecně ve zdravotnictví platí zásada zdůvodnění ozáření, tzn. rentgenové vyšetření je možné provést pouze, pokud riziko, které by pacientovi hrozilo při jeho neprovedení (například způsobené neodhalenou nebo nesprávně diagnostikovanou nemocí), je vyšší než riziko plynoucí z ozáření, tzn. pacient má z provedení ozáření prospěch. Vzhledem k tomu, že Vám tedy byla tato vyšetření provedena, byla zdůvodněna a ono potenciální velmi nízké navýšení pravděpodobnosti vzniku rakoviny (o několik desetin promile) bylo vyváženo mnohonásobně větším prospěchem plynoucím ze správné diagnózy a následné léčby.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Fischerova) Dobrý den, provedení rtg snímku bylo indikováno z důvodu nepřetržitého kašle, vykašlávání krve, bylo tedy odůvodněno, a to i v těhotenství. Nemusíte mít obavy o zdraví miminka, ekvivalentní dávka v děloze, resp. plodu při rtg plic v předozadní projekci je velmi nízká, riziko poškození plodu v žádném případě nehrozí. Navíc byla použita zástěra s ekvivalentem olova, která záření pohlcuje.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Renáta Pražáková) Dobrý den, pokud jste absolvovala snímek zubu, byla dávka, kterou jste vy obdržela v oblasti snímkovaného zubu velmi nízká, dávka na oblast vaječníků byla zcela zanedbatelná, můžeme říci, že “nulová”. Není žádný důvod čekat a nepokoušet se o miminko. Rtg záření se v těle nekumuluje, může být tedy rizikové (pokud vůbec) pouze ve chvíli rtg snímkování.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Renáta Pražáková) Děkujeme.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): pavlína Pfeiferová) Dobrý den, rtg vyšetření kolene není v těhotenství kontraindikováno, neboť dávka záření potřebná ke zobrazení je velmi nízká. Lékař Vás informoval správně, navíc jste při vyšetření měla zástěru s ekvivalentem olova, která kryla oblast dělohy a rtg záření absorbuje. Nemusíte mít žádné obavy o zdraví miminka.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Radka) Dobrý den, riziko nežádoucích následků v případě RTG kostrče je zanedbatelné (platí odpovědi na předchozí dotazy). Co se týče dalšího snímkování zápěstí a klíční kosti je naprosto dostačující použití ochranné zástěry. Samozřejmě platí nutnost informování radiologického asistenta o Vašem těhotenství před provedením daného RTG. Pro vaši informaci těhotenství není kontraindikací RTG zápěstí a klíční kosti.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Michala Žáková) Dobrý den, vyšetření rušit nemusíte (při standardním CT vyšetření plic by dávka na oblast dělohy neměla mít významný vliv na případné těhotenství), ale před ním informujte radiologického asistenta či lékaře o Vašem možném těhotenství.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Radka ) Dávka záření z rtg snímku zubu je z hlediska ohrožení plodu naprosto nevýznamná. Nemusíte mít obavy, ani když nebyla použita ochranná stínící zástěra.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, z expozičních parametrů a Vašeho postavení v místnosti, které jste uvedla, je možné vyvodit, že dávka v oblasti Vaší dělohy z těchto expozic (pokud vůbec nějaká byla) byla maximálně v řádu desítek nebo stovek nanoSievertů, což je cca milionkrát méně než dávka, která by mohla být pro dítě nebezpečná. Nemusíte mít žádné obavy.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Opravdu platí, že se nemusíte obávat.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, opravdu platí, že dávka na dělohu byla naprosto zanedbatelná.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Rádo se stalo. Pěkný den.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

chtelě jsem se zeptat jak moc je/neni na plod skodlive kosmicke zareni pri zhruba 3h letu v 11tt.

(Vložil(a): Vera Kodova) Dobrý den, během takto krátkého letu nejsou na palubě letadel dosaženy hodnoty kosmického záření, které by mohly ohrozit plod. Nemusíte mít obavy o zdraví svoje ani miminka.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Janka) Dobrý den, ozáření nemůže bezprostředně způsobit zdravotní újmu Vám ani Vašemu dítěti ani negativně ovlivnit vývoj těhotenství (a to ani před otěhotněním). Nicméně podle údajů, které píšete, by se ozáření plodu mohlo blížit stanovenému limitu. Pokud byste měla na pracovišti pracovat během těhotenství, je nutné provést optimalizaci radiační ochrany, aby bylo vyloučeno nezdůvodněné ozáření a případně přijmout opatření, která z optimalizace vyplynou.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, přítomnost v místnosti, kde proběhla expozice při parametrech 32kV/83 mAs nemůže ohrozit plod. Není dokonce zakázáno na mamografickém pracovišti za určitých podmínek v těhotenství pracovat.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, rtg vyšetření průchodnosti vejcovodů (HSG) nemůže mít nežádoucí účinek na budoucí zárodek. A to ani v případě, že byste otěhotněla bezprostředně po vyšetření, tedy v cyklu po HSG. Rtg záření při HSG nezvyšuje riziko potratu, ani riziko toho, že by miminko bylo postižené.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Také jsem byla ozářena na oblast malé pánve- po úrazu. Protože jsem silná a na snímcích prý nic nebylo vidět musely se opakovat-4x. Proto se obavám,že ta dávka záření nebyla zrovna zanedbatelná. Hodnotu bohužel nevím. Po následném zjištění jsem byla 15 dní těhotná.

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, opoždění vývoje bylo prokázáno u dětí žen ozářených v Hirošimě a Nagasaki, které byly ozářeny celotělově vysokými dávkami. Ve Vašem případě bylo ozáření velmi nízké (tisíckrát nižší), navíc v počátcích těhotenství. Nemusíte mít obavy o další vývoj zárodku, resp. plodu.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Tereza) Dobrý den, pokud bolest trvá a zubní lékař příčinu bolestí může zjistit pouze rentgenem, je ozáření odůvodněné i v těhotenství. Při intraorálním snímkování použití ochranné zástěry doporučujeme. Nemá smysl rtg odkládat, dávka ze zubního snímku je tak jako tak velmi nízká.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, rtg záření potřebné k provedení snímku bederní páteře není ve stadiu možné preimplantace nebezpečné.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, přítomnost při rtg snímkování zubu je zcela zanedbatelné ozáření, žádné riziko pro plod.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, ne není.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): K.) Dobrý den, riziko poškození plodu nehrozí. Na této pozici můžete pracovat i v těhotenství. Oznamte však těhotenství zaměstnavateli, on musí zajistit pro Vás, resp. pro nenarozené dítě stejné podmínky jako pro jednotlivce z obyvatelstva.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Markéta) Dobrý den, ozáření dělohy při rtg ramene je zanedbatelné, navíc v časné fázi, v prvních týdnech vadí ozáření nejméně. Nemusíte mít strach, že by došlo k poškození embrya/zárodku.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Marketa Lásková ) Dobrý den, opravdu Vás mohu ujistit, že není žádný důvod k obavám, a to vzhledem k tomu, že dávka v oblasti dělohy, tj. na plod je naprosto zanedbatelná.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, “stáří” gravidity je uváděno v týdnech od poslední menstruace. Pokud proběhla ovulace 14.-21. den od počátku menstruace, pak v době oplození je žena již ve 2.- 3. týdnu. “Vše nebo nic” platí do 3. týdnu po oplození.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Děkuji za odpověď Monika Prokopová

(Vložil(a): Monika Prokopová) Dobrý den, kontrolní rtg před sundáním sádry je nezbytné, není žádný důvod ho ani v těhotenství neprovést. Nemusíte mít obavy o zdárný vývoj zárodku, dávka, kterou obdržíte z rtg snímku je zcela zanedbatelná.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Monika Prokopová) Dobrý den, rtg kontrola stavu hojení zlomeniny před sundáním sádry je zanedbatelný ozářením pro zárodek, a to zvláště v případě pokud budete mít ochrannou zástěru s ekvivalentem olova. Opravdu nemusíte mít žádné obavy o zárodek. Desetidenní pravidlo nemá ve Vašem případě význam zohledňovat.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): I.K) Dobrý den, předpokládám, že pracoviště, které jste navštívila má rtg zařízení (dále je rtg) schváleno k používání. V dokumentaci, kterou SÚJB k žádosti o používání schvaluje, je zohledněna “míra případného záření” každé osoby, jak v čekárně, tak v převlékací místnosti. V takovém případě je zajištěno, že v čekárně ani v převlékací místnosti nejste ani vy, ani budoucí miminko provozem rtg ohroženi.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Předem děkuji za odpověď. Jašková.

(Vložil(a): Alena Jašková) Dobrý den, miminko jste v žádném případě nemohla ohrozit. Ani tím, že jste vstoupila do místnosti s rentgenem, který nebyl zapnut, ani v čekárně nebo v jiných místnostech přiléhajících k ozařovně.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Katerina Keoghan) Dobrý den, dávka záření, kterou obdrží plod i při opakovaných snímcích u takového vyšetření je zanedbatelná, nemůže mít vliv na zárodek/plod. Národní diagnostická referenční úroveň pro radiovisiografii (RVG) je jen 1mSv, těhotenství není u RVG kontraindikací.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Lucie) Dobrý den, pacienti jsou po propuštění informováni, po jakou dobu není vhodné být v kontaktu s dětmi, těhotnými i ostatními osobami (např. v hromadné dopravě apod.). Záleží na poločasu rozpadu radionuklidu, který byl pro vyšetření, případně léčbu použit. V případě rtg vyšetření takové opatření není potřebné vůbec, rtg není zdrojem indukované aktivity, vyšetřený pacient “nezáří”.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

V rámci stáže jsem byla na operačním sále, kde byl používán RTG + skia. Jsem v 7tt, měla jsem ochrannou zasteru a chtěla bych se zeptat, zda to mohlo ovlivnit těhotenství??

Předem děkuji moc za odpověď.

(Vložil(a): Andrea) Dobrý den, přítomnost u rtg vyšetření na sále nemůže nijak negativně ovlivnit těhotenství.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, dávka z několika intraorálnich rtg při odstupu cca 2 m je velmi nízká, nemusíte mít tedy obavy.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Předem Vám mnohokrát děkuji za Vaši odpověď,

(Vložil(a): Ema Petříková) Dobrý den, v místnosti, která sousedí s CT vyšetřovnou je záření zanedbatelné, pokud vůbec proniklo zdí. Před uvedením CT do provozu se provádí měření rozptýleného záření a vždy se proměřují i místnosti v okolí zdroje ionizujícího záření. Vývoj plodu nemůže být ohrožen.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

moc se omlouvám, ale opravuji mnou špatně napsaný údaj v předchozím emailu. V době mé přítomnosti na urgentním příjmu, jež se nacházela přímo vedle CT vyšetřovny (která v té době aktivně fungovala), se nejednalo o 4. týden gravidity, ale o 6. týden gravidity (tzn. cca 4 týdny od koncepce).

Předem Vám mnohokrát děkuji za Vaši odpověď,

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Lze rici, ze by toto ozareni mohlo zvysit vyskyt rakoviny u ditete?

Dekuji Vam moc, Horakova

(Vložil(a): Elena Horakova) Dobrý den, při CT vyšetření hrudníku nebyla pánev v přímém svazku záření. Můžeme říci, že oblast pánve, resp. děložní sliznice nebyla “rizikově” ozářena. Z tohoto důvodu pravděpodobnost výskytu rakoviny u vašeho dítěte v souvislosti z tímto vyšetřením je zanedbatelná, lze ji vyloučit. Pro vaši informaci a především pro váš klid uvádím: citlivější k ozáření (myšleno ozáření vysokými dávkami, nikoliv z diagnostických rtg vyšetření) je zygota, méně pak oplodněné vajíčko a nejméně neoplodněné vajíčko.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Koudelová) Dobrý den, ozáření v takto časném stadiu těhotenství je relativně nejpříznivější, Není jasné, zda vůbec došlo k ozáření po oplození a pokud ano zárodek není nijak diferencován. Pro přesnější, odhad co se týká velikosti dávky, by bylo nutné znát expoziční parametry vyšetření.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Petra Plívová) Dobrý den, indikací k rentgenovému vyšetření byly bolesti břicha, které neléčené mohly ohrozit plod více než rentgenový snímek. Přínos lékařského ozáření pro vás i miminko je nesporný. Nemějte obavy a věřte lékařům, že zvažují co je pro vás a miminko nejlepší.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

mám za sebou pár nezdarů s otěhotněním, resp. otěhotnění se podařilo, avšak pak následoval potrat ve 2. měsíci. Po posledním nezdaru se můžu o otěhotnění snažit za cca 2 měsíce. Před 2 týdny jsem byla na panoramatickém rtg zubů, dnes na rtg vedlejších nosních dutin. Lékař mě ujistil, že dávka uvedeného opakovaného záření je nízká a každopádně nemůže mít v žádném případě negativní vliv na neoplodněné vajíčko, resp. na budoucí plod po plánovaném otěhotní za min. 2 měsíce. I přesto bych se však chtěla ujistit že je tomu opravdu tak, tím spíše, že jsem v minulosti podstoupila opakované CT (hlavy, hrudníku) a časté rentgeny dutin. Nemůže mít součet všech těchto záření vliv na vajíčka takový, že je poškodilo a ty pak nejsou v pořádku a proto dochází k potratům?

Předem děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, potvrzuji vyjádření lékaře, že dávka z vyšetření OPG a VND nemůže mít negativní vliv na neoplodněné vajíčko. Ani součtová dávka ze všech lékařských ozářením, které jste postoupila, nemá na vajíčka takový vliv, že nejsou v pořádku a proto dochází k potratům.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, prostor recepce byl zcela jistě před uvedením pracoviště zobrazovacích metod do provozu proměřen a pro povolení k používání byl SÚJB požadován dokument “průkaz optimalizace”, ve kterém jsou dosahované hodnoty ozáření pro zaměstnance na recepci pracující odhadnuty. Předpokládám, že hodnota v místnosti recepce nebude přesahovat 1 mSv za kalendářní rok (limit pro obyvatelstvo a zároveň je i to “limit” pro zárodek, resp. plod, který musí být dodržen). Proto směřujte dotaz na svého zaměstnavatele a ověřte, že je tomu tak, jak je požadováno. V takovém případě, byste mohla pracovat i po dobu těhotenství.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

mám dotaz ohledně RTG a CT záření před otěhotněním. Pro zlomenou kostrč a bolesti břicha mi byl v poslední době často dělán RTG této oblasti. V listopadu 2014 jsem podstoupila CT kolonoskopii a zhruba v začátkem července 2015 jsem byla na magneticke rezonanci bederní oblasti, kostrče a malé pánve. S manželem bychom chtěli založit rodinu avšak můj ortoped mi sdělil, že po absolvování těchto vyšetření by mi otěhotnění vzhledem k velkému ozáření rozhodně nedoporučoval. Chci se zeptat jak se zachovat v tomto případě, zda by těhotenství bylo nějak ovlivněno popř. kdy je tedy vhodné otěhotnět?

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, provedená rtg vyšetření nemají vliv na otěhotnění, průběh těhotenství ani na vývoj dítěte. Nemusíte mít obavy, že by případné těhotenství bylo proběhlým ozářením negativně ovlivněno.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

byla jsem na rtg bederní páteře (2 snímky v leže – jeden na zádech, druhý na boku). Chtěla bych se zeptat, jaká dávka záření byla u každého snímku přibližně použita a zda při tomto vyšetření lze použít nějaké ochranné pomůcky pro zmenšení záření, které směřuje na vaječníky. Mohlo toto záření bez použití ochranných pomůcek poškodit vajíčka ve vaječnících? A jaká hodnota záření směřovala při tomto vyšetření na vaječníky?

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, je zcela na aplikujícím odborníkovi, zda u rtg snímku bederní páteře použije ochranné pomůcky. V některých projekcích by mohla být “oblast zájmu” radiologa stíněním překryta. Použité expoziční parametry potřebné k provedené snímku nemohou poškodit vaječníky.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): marcela kašok) Dobrý den, dávka z CT bederní páteře nebude tak vysoká, aby způsobila poškození zárodku. Navíc termín provedení vyšetření a tedy ozáření je v samém začátku gravidity, kdy dávka záření ještě nemá co by poškodila. Věřím, že i genetická poradna dojde ke stejnému závěru. Většinou se o míře možného rizika radí s námi nebo s radiologickým fyzikem ve zdravotnickém zařízení, které ozáření provádělo. Hlavně buďte v klidu, CT vyšetření není ani při “vědomém” těhotenství absolutní kontraindikací. Pokud budete potřebovat stanovisko pro genetiku, ozvěte se, můžeme při znalostech základních parametrů vyšetření provést odhad dávka na zárodek, resp. posouzení rizika pro zárodek.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anastazia) Dobrý den, rtg vyšetření lokte nemůže ublížit miminku, dávka záření je zcela zanedbatelná.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Olga Musilová) Dobrý den, lékařské ozáření (CT) nemohlo ohrozit vývoj zárodku. Doporučuji však již další vyšetření nepodstupovat.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

V sobotu som bola na pohotovosti, pretoze som mala silny dusivy kasel a velke bolesti na hrudniku. V tom case som bola v 29+5 tyzdni tehotenstva. Spravili mi RTG hrudniku a lekar povedal, ze to neuskodi babatku, ze je to ovela slabsie nez CT a ze to je v podstate len take bliknutie, ze sa nemam coho obavat. Pocas RTG som mala kryty chrbat zasterou, ktoru som si sama pridrzala asi do vysky pasu, brucho som kryte nemala vobec. Teraz som nervozna ci som vobec urobila dobre, ze som RTG podstupila alebo som ho mala radsej odmietnut. Je to moje prve tehotenstvo, takze som mozno az privelmi uzkostliva, ale od tej soboty nedokazem prestat nato mysliet. Este aj radiologicka ma vystrasila, ze RTG tehotnej v zivote nerobila. Myslite, ze to mohlo nejako ovplyvnit zdravie mojho babatka? Preco som mala kryty chrbat a nie brucho? Lekar, ktory ma RTG poslal mi hovoril, ze mi zakryju brucho, ale radiologicka mi dala drzat zasteru na chrbat, resp.na krize. Znameno to, ze ziarenie islo zo zadu? To ma totiz zmiatlo a preto vystrasilo. A posl. otazka- je v poriadku, ked som si ochrannu zasteru drzala len do vysky pasu, staci to na ochranu babatka?

Vopred Vam moc dakujem za Vase odpovede.

(Vložil(a): Lucia) Dobrý den, nemusíte mít obavy, rtg vyšetření hrudníku nemůže mít vliv na zdraví miminka. RTG vyšetření se provádí v předozadní projekci, zástěra byla použita správně a už i tak nízké záření zeslabila tak, jak se doporučuje.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

chtěla jsem Vás poprosit o radu. 8.září jsem prodělala magnetickou rezonanci. Poslední menzes jsem měla 6.-12.září. Poté jsme se s manželem začali pohoušet o miminko. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Je to sice úplný začátek, ale mám dotaz. Na magnetické rezonanci se jim něco nelíbilo a musím ještě na CT s kontrastní látkou. Jsem objednaná na konec října. Může toto vyšetření plod poškodit?

(Vložil(a): Kateřina ) Dobrý den, Ve vašem případě se tedy jedná o plánované rtg vyšetření, kdy těhotenství je známo, je potvrzeno. Je odpovědností indikujícího lékaře, aby rozhodl zda je nutné vyšetření provést právě touto zobrazovací metodou (CT s kontrastem). Zdravotnické zařízení, resp. radiologický fyzik poskytovatele zdravotní péče si musí provést odhad dávky, indikující musí znovu (v souvislosti s novou skutečností ? těhotenstvím) zdůvodnit nezbytnost ozáření. SÚJB bez znalosti bližších informací o expozičních parametrech a oblasti vyšetření nemůže vydat stanovisko o dávce pro zárodek/plod.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Helena Ziková) Dobrý den, po absolvování rtg vyšetření není třeba dodržovat žádný časový odstup.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, vylučuji možnost, že by tato rtg vyšetření způsobila poruchu vývoje embrya v takovém časovém sledu, jak popisujete.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Chtěl bych se touto cestou zeptat na problém s ochranou pracoviště při žalobě těhotné ženy. Problém nastal takový, že pacientka byla tázána zda-li je těhotná. Pacientka odpověděla záporně. Podepsala rukou napsanou frázi na žádance k vyšetření-těhotenství neguje. Jedná se o dostačující právní formu ochrany?Děkuji za informace

(Vložil(a): Marek Dockal) Dobrý den, dle legislativy se požaduje, aby “indikující lékař a aplikující odborník se dotázal ženy v reprodukčním věku na těhotenství a kojení; zjištěné údaje, které by mohly mít význam pro uvažované vyšetření nebo léčbu, zaznamená do zdravotnické dokumentace”. Dle vašeho vyjádření pacientka podepsala, že těhotenství neguje, takže požadavek § 3 odst. 1 písm. b) vyhlášky č. 410/2012 Sb. byl splněn.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, ochranné pomůcky dostatečně nenahradíte. U snímku plic je však dávka velmi nízká, navíc ochranná zástěra se nepoužívá, neboť by zakryla vyšetřovanou oblast, takže bez obav absolvujte indikované vyšetření plic. Dávka nemůže zárodku/plodu ublížit.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, pokud jste gravidní, je povinností provozovatele rtg, aby zajistil miminku stejný stupeň radiační ochrany jako jednotlivci z obyvatelstva, tedy aby nebyla překročena hodnota efektivní dávky 1 mSv. Pokud vím, na většině zubních pracovišť není vymezeno sledované pásmo a tak je tento požadavek splněn. Doporučuji však konzultovat podmínky s dohlížející osobou, která je pro pracoviště stanovena.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Alena ) Dobrý den, ohrožení plodu je vyloučeno.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Hana Nováková ) Dobrý den, dávka z rentgenu plic je velmi nízká, není pro miminko škodlivá.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

23.11. 2015 jsem byla CT vyšetření bederní páteře. Až zpětně jsem zjistila, že jsem těhotná. Poslední menstruace proběhla 21.10. 2015.

Přikládám také zprávu z CT vyšetření a chtěla bych se zeptat, jak veliké ohrožení plodu hrozí a jestli byste doporučovali ukončení těhotenství.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

DĚKUJU ZA VŠECHNY NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY, ŽE TU PRO NÁS JSTE. TAKY JSEM AUTORKOU NĚKOLIKA DOTAZŮ OHLEDNĚ OZÁŘENÍ V TĚHOTENSTVÍ – KDY JSEM BYLA ŠÍLENÁ STRACHY.TEĎ TU DRŽÍM NA KLÍNĚ KRÁSNOU, ZDRAVOU HOLČIČKU.

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, těší nás, že naše stránky byly pro Vás přínosné, že naše práce je smysluplná. Přejeme mnoho radosti z vaší holčičky – kdykoliv se ptejte, jsme tu pro vás.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Adéla Ulrichová) Dobrý den, prodělané CT vyšetření není důvodem k přerušení těhotenství. Jednalo se o počáteční fázi těhotenství, kdy se na oplodněném vajíčku ještě nemá co poškodit. Dávka z CT vyšetření tedy nemohla miminko poškodit.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, vyšetření na mamografu představuje nízkou dávku záření, která není rizikem pro zárodek, resp. plod. Nemusíme mít obavy o vývoj plodu.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

pracuji jako trg laborantka na zubní klinice. Denne provedu cca 20 OPG snimku a cca 40 intraoralnich.

Dotaz č.1 : Pokud bych otehotnela muze mit vliv radiace na plod? Dotaz č 2: Mohu nadále vykonavat svou praci? Popr. jak dlouho mohu rentgenovat.

Predem dekuji za odpovědi.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Adéla P.) Dobrý den, ionizující záření potřebné k provedení CT vyšetření hlavy v těle nezůstává a takové záření nemůže mít negativní vliv na neoplozená vajíčka.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Václav Barák) Dobrý den, nemusíte mít žádné obavy. RTG zubů provedené před početím nemůže budoucí miminko poškodit. Dokonce ani u těhotných není rtg zubu absolutní kontraindikací.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

ještě bych měl doplňující dotaz k rtg zubů u přítelkyně. Má žádat ochranou zástěru nebo může absolovat rengen bez ní? Je to jedno?

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Hruba.renata@email.cz) Dobrý den, po CT vyšetření se v “ozařovně” žádné záření nenachází.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

dnes jsem byla v kontaktu s paní, která absolvovala nějaké vyšetření s kontrastní (tvrdila radioaktivní) látkou na CT. Prý to trvalo asi 4 hodiny. Speciální pracoviště v Praze. Poté jí výslovně řekli, že nesmí k malým dětem a těhotným ženám. Já jsem v sedmém týdnu těhotenství a ona mi to řekla až když odcházela z návštěvy. Mám strach, zda nemohl být ohrožen můj plod. Ještě podotýkám, že jsme se setkali hned den po jejím vyšetření a byli jsme v kontaktu asi hodinu. Děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Karolína Koulová) Dobrý den, takto krátkodobý kontakt (1 hodina) s “naaplikovaným” pacientem neznamená pro Vaše budoucí miminko (plod) zdravotní ohrožení. Upozornění je myšleno při dlouhodobějším kontaktu, ve smyslu ochrany rodinných příslušníků, ve kterými takový pacient sdílí např. společné bydlení apod.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

snažíme se o další miminko. Bohužel jsem nyní musela kvůli otřesu mozku podstoupit CT vyšetření hlavy. Trvala jsem na ochranné zástěře, takže jsem byla od krku po kotníky při vyšetření krytá. Přesto mám strach. Tento měsíc vynecháme, můžeme ale ve snažení v dalším cyklu pokračovat nebo je lepší si dát delší pauzu? Nemohlo CT vyšetření uškodit i jinak než mé psychické pohodě?

Ještě jednu obavu mám – v jednom zdroji jsem vyčetla, že ozáření při CT je tak velké, že po něm mohou začít padat vlasy. Mám mít obavy?

Děkuji moc za radu a přeji hezký den.

(Vložil(a): Katerina) Dobrý den, CT vyšetření hlavy, při kterém jste měla oblast dělohy a vaječníků chráněnou ochrannou zástěrou, neznamená zdravotní újmu ani pro Vás, ani pro oplodnění. Žádné omezování nemá opodstatnění. Je vyloučené, aby vypadávání vlasů mělo souvislost s CT vyšetřením. Věříme, že po přečtení stanoviska budete v psychické pohodě a držíme palce.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Děkuji vám za zázračně rychlou a uklidňující odpověď! Pro mě záchrana, jsem pohlcena panikou. Vím, že vaše odpověď je vyčerpávající, přesto mi snad budete tolerovat 2 doplnující dotazy.

Paní, co mi Ct prováděla, mi nechtěla ochranné pomůcky poskytnout, prý se jedná o cílené záření a nemám mít obavy. Když jsem na nich trvala, dala jednu zástěru na lůžko a druhou jsem se přikryla. Zapnuté nebyly, ani jsem se neujišťovala, zda se jednu o olověné zástěry – snad ano. Bylo to takto v pořádku?

Ad má obava z budoucího padání vlasů – mohu ji skutečně hodit za hlavu, žádné takové případy jste nezaznamenali? Představa padajících vlasů mne, přiznám se, děsí.

Ještě jednou obrovský dík za pomoc!!

(Vložil(a): Kateřina) Dobrý den ještě jednou, u CT vyšetření hlavy je záření cíleno na oblast hlavy, takže použití ochranné zástěry není běžně požadováno. Nicméně olověná zástěra chránila vaječníky, což je v pořádku. Vypadávání vlasů je popisováno pouze v některých případech jako následek ozařování při léčbě onkologických onemocnění, kdy je ale dávka řádově tisíckrát vyšší. Můžete být tedy v klidu a zapomenout, že jste na CT vyšetření byla.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Lucie) Dobrý den, rtg snímek páteře byl proveden v tak časné fázi těhotenství, kdy nebyl zárodek ještě diferencovaný, nebylo možné ho poškodit. Navíc dávka z provedeného snímku páteře je nízká a nemůže způsobit poruchu vývoje zárodku. Nemusíte mít obavy o zdraví miminka.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): l) Dobrý den, rtg vyšetření s kontrastní látkou provedené Vašemu příteli nemá žádný škodlivý vliv na vás, ani vaše miminko.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, Váš dotaz byl již zodpovězen (výše) – rtg vyšetření s kontrastní látkou, provedené Vašemu příteli, nemá žádný škodlivý vliv na vás, ani vaše miminko.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, důležité je i to, jak často přidržujete. Pokud vždy používáte olověnou zástěru, riziko ohrožení zárodku v časném stadiu těhotenství nehrozí. Nicméně, pokud už bude těhotenství potvrzeno, doporučovala bych “přidržování” omezit (nejlépe když přidržuje majitel zvířete). Není to z důvodu ohrožení plodu nepřijatelnou dávkou záření, ale z důvodu zbytečnému vystavení sebe a miminka rizikovému faktoru.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Jsem v 10tt a byla jsem se svoji třiceti měsíční dcerou na rtg ruky. Vzhledem k situaci jsem to samozřejmě zapomněla nahlásit takže jsem jí držela bez ochranné vesty. Mohlo by to ohrozit plod?

Předem děkuji za odpoved

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, Vaše přítomnost při rtg ruky nemůže nijak plod ohrozit. Dávka z přidržování je zanedbatelná.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

vím že tato otázka tu byla již několikrát, ale nenašla jsem konkrétní odpověď k mému dotazu. Dne 14.3. jsem prodělala CT hrudníku s kontrastní látkou (se zástěrou přes dělohu)- ve zprávě psáno (CT angio plicnice. Vyšetření provedeno helikálním skenem, postkontrastně. I.v. aplikováno 100ml k.l. Iomeron 350.) Plicní embolie neprokázána. Dne 16.2. jsem zjistila, že jsem těhotná. Poslední MS byla 9.2. datum oplodnění je 23.2. V den CT jsem byla 4+6. Může to v tomto týdnu ohrozit vývoj nebo by to samo zaniklo a dále se nevyvýjelo? A co kontrastní látka?

Předem moc děkuji za odpověď

omlouvám se, že píši ještě jednou v předchozí zprávě, jsem napsala špatně datum, tudíž teď je to správně. O svém těhotenství jsem v den CT nevěděla.

Vím že tato otázka tu byla již několikrát, ale nenašla jsem konkrétní odpověď k mému dotazu. Dne 14.3. jsem prodělala CT hrudníku s kontrastní látkou (se zástěrou přes dělohu)- ve zprávě psáno (CT angio plicnice. Vyšetření provedeno helikálním skenem, postkontrastně. I.v. aplikováno 100ml k.l. Iomeron 350.) Plicní embolie neprokázána. Dne 16.3. jsem zjistila, že jsem těhotná. Poslední MS byla 9.2. datum oplodnění je 23.2. V den CT jsem byla 4+6. Může to v tomto týdnu ohrozit vývoj nebo by to samo zaniklo a dále se nevyvýjelo? A co kontrastní látka?

Předem moc děkuji za odpověď

(Vložil(a): Lucie) Dobrý den, existují 2 důvody, proč se nemusíte obávat o další vývoj plodu. Dávka nedosáhla dávky prahové i přesto, že byla použita kontrastní látka. Navíc v počátečním stadiu jsou buňky nediferencované a při případném poškození mohou být nahrazeny.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

2. Tento dotaz se již netýká RTG, ale nevím kdo by mi na něj mohl odpovědět – podařilo se mi projít skrz místnost, kde byla právě zapnuta UV zářivka k dezinfekci (UVC záření) – pouze jsem prošla a nějak jsem se v místnosti nezdržovala, samozřejmě že mě hned po projití napadlo zda nemohlo toto záření proniknout k miminku a nějak mu ublížit?

Předem Vám děkuji za odpovědi

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, Ad 1) průchod RTG oddělením nemůže způsobit ohrožení plodu. IZ je v těchto prostorách zcela zanedbatelné až nulové. Ad 2) Tato problematika nespadá do kompetence SÚJB. Ale dle mého názoru, krátký kontakt s UV zářením, též nemůže miminku ublížit.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Ano, pokud je přístroj vypnutý ze zdroje elektřiny, záření nevyzařuje.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Ľubica Slobodová) Dobrý den, dávka záření ze 2 rtg snímků pánve nepoškodí v 4. – 5. týdnu vývoj plodu. Při vyšetření nelze zpravidla ochrannou zástěru použít, mohla by zastínit požadovanou diagnostickou informaci, kterou lékař potřebuje.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Monika Droacinova) Dobrý den, skenery na českých letištích, kterými procházejí cestující nepoužívají k detekci RTG záření. Pokud některá letiště používají RTG záření musí být označeny znakem radiačního nebezpečí a měla by být těhotným nabídnuta alternativa bezpečnostní kontroly, např. osobní prohlídka. Pokud jste opravdu RTG skenerem na některém zahraničním letišti prošla, bude odhad dávky na plod nízký. Většina takových skenerů znamená pouze hodnotu několika mikroSv na sken.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

Prosím Vás o radu 1.4. som mala poslednú menštruáciu 21.4. som podstúpila rtg kostrče raz z boku 2x ležiac panvu, nakoľko som ani len netušila, že môžem byť tehotná.Nebola som ničím chránená . Aký dopad to môže mať na plod teraz som v 8tt . Dá sa spraviť nieaké vyšetrenie skôr ako napr sono v 20tt ktoré by to aspoň z časti potvrdilo – vyvrátilo ?

Ďakujem za odpoveď

(Vložil(a): Jana Králová) Dobrý den, dávka z vyšetření, které jste podstoupila nezpůsobí miminku žádné zdravotní následky. Navíc k ozáření došlo v počáteční fázi těhotenství, kdy je zárodek nejméně citlivý k ionizujícímu záření.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Jakub Samberger) Dobrý den, dávka z rentgenového snímku, která je velmi nízká, není po celou dobu těhotenství pro zárodek ani plod riziková. Pro vysvětlení uvádím: v počátcích těhotenství (do 3. týdne po početí) platí tzv. princip “vše nebo nic”. Poškození buněk vysokými dávkami zářením se projeví neschopností zanoření vajíčka do dělohy nebo se neprojeví vůbec, protože poškozené buňky jsou nahrazeny novými. V této fázi by sice mohlo při překročení prahové dávky dojít k potratu, taková dávka je ale až 1000 krát vyšší, než je dávka z RTG plic. Je ale i stejně pravděpodobná varianta, že se poškozené buňky zcela nahradí novými. Ne že by v této fázi nebylo miminko citlivé, ale zatím není vytvořeno “nic”, co by se poškodit mohlo, proto se někdy o této fázi mluví jako o méně rizikové.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

Mocrát vám děkuji.

(Vložil(a): Silkova M.) Dobrý den, přítomnost u rentgenu, pokud jste měla ochranou zástěru, nemůže plodu ublížit.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Jana S.) Dobrý den, uvedená rentgenová vyšetření byla indikovaná potřebou zjistit závažnost možných poranění. K ohrožení vývoje plodu může teoreticky dojít až po překročení prahové dávky na dělohu 100 mGy ? do této hodnoty ionizující záření vývoj plodu nedokáže ovlivnit. V naprosté většině rentgenových vyšetření (i několikanásobných) k překročení tohoto prahu nemůže dojít, protože i u CT v oblasti pánve se dávky na dělohu pohybují maximálně do 50 mGy. Z Vámi popsaných rentgenových vyšetření lze na základě zkušeností usoudit, že hranice 100 mGy dávky na dělohu překročena nebyla. Nicméně Vám pro Vaši jistotu doporučujeme, abyste kontaktovala pracoviště, na němž Vám vyšetření prováděli, aby jejich radiologický fyzik na základě expozičních parametrů a lokalizace všech vyšetření přesně vypočítal celkovou dávku v děloze. Je třeba, aby to provedl právě radiologický fyzik, protože dávka na dělohu je velmi specifická veličina, kterou CT a rentgenová zařízení nedokážou nijak indikovat. Veličiny, které tato zařízení indikují (jako CTDI, PKL, KAP, mAs, atp.) jsou pouze vstupními parametry, které se při výpočtu dávky na dělohu používají, ale které mívají značně odlišné hodnoty od dávky na dělohu. Výpočet je poměrně složitý a adekvátní vzdělání a softwarové výpočetní prostředky k němu má právě radiologický fyzik. Proto by se mělo při posuzování toho, zda byla prahová hodnota 100 mGy překročena nebo nikoli, vždy u takovýchto vyšetření vycházet z hodnoty, kterou spočítal pro daný případ radiologický fyzik. A poté by se mělo postupovat podle postupu uvedeného v Národních radiologických standardech pro výpočetní tomografii v kapitole 4.1.4.1 bod 4) c) (na str. 8). Tyto standardy lze najít na stránkách Ministerstva zdravotnictví ve Věstníku č. 2/2016: http://www.mzcr.cz/legislativa/dokumenty/vestnik-c2/2016_11347_3442_11.html. Nicméně Vás pro klid duše znovu upozorňujeme, že je nepravděpodobné, aby vyšetřeními, která jste jmenovala, mohlo dojít k překročení prahové hodnoty 100 mGy v děloze a tudíž k jakémukoli negativnímu ovlivnění vývoje plodu nebo těhotenství v důsledku těchto rentgenových vyšetření.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

mám prosbu, 7.6.2016 jsem absolvovala 4 intraoralní rtg zubů ( zuby 7 – nahoře vpravo a vlevo a zuby 1,2 nahoře). Pan doktor nepoužívá ochrannou zástěru, měla jsem jenom kryt na štítnou žlázu. 23.6.2016 pozitivní těhotenský test, dle gynekoložky jsem 7.6.- v den RTG zubů byla cca 15 dnů těhotná. Mohlo záření bez ochranné vesty ublížit? Bohužel vzhledem k problémům s početím ( 1 dítě máme po IVF) mě nenapadla možnost, že se může jednat o těhotenství v době rtg zubů. Děkuji mnohokrát za odpověď.Procházela jsem podobné dotazy, ale všude ochranné vesty nastavající maminky měli, mám z toho trochu obavy..ještě jednou děkuji.Vrabelová

(Vložil(a): Lucie Vrabelová) Dobrý den, O použití ochranných pomůcek rozhoduje zodpovědný pracovník zdravotnického zařízení, přičemž použití ochranných pomůcek není předepsáno, a to vzhledem k tomu, že je svazek úzce kolimován. Díky tomu je ozáření dělohy při rtg zubů zanedbatelné. Navíc v časné fázi těhotenství, tedy v prvních týdnech po početí, má takovéto ozáření nejmenší vliv. Nemusíte mít strach, že by došlo k poškození embrya/zárodku.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

ráda bych se zeptala na dotaz – poslední menstruaci jsem měla 6.4.2016

5.4. jsem byla na RTG zubu

13.4. – jsem byla přítomna na rtg u dcery – zlomila si prst, tak jsem jí ho na rtg držela,

27.4.2016 se dělal kontrolní snímek rtg, u kterého jsem byla také přítomna.

Ráda bych se zeptala, hrozí mi nějaké riziko?

Děkuji za opověď

(Vložil(a): Lucie Sedláková) Dobrý den, dávka z rtg zubu a přítomnosti při snímkování prstu dcery je zcela zanedbatelná, žádné riziko Vám nehrozí.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

Jak moc zareni dostalo miminko?Zvysi se pravdepodobnost onemocneni rakovinou?

Dekuji za odpoved.

(Vložil(a): Radka Marik) Dobrý den, při CT hlavy (podezření na krvácení do mozku), je dávka záření budoucího miminka velmi nízká. Nemusíte mít obavy, že by mělo záření vliv na jeho zdraví.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Lucie Janovská Kolarovičová) Dobrý den, takto vzdálená přítomnost při RTG hlavy (dutin) a plic (dva snímky) Vašeho syna nemůže ohrozit zdárný průběh vývoje miminka.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

chtěla jsem se zeptat, 26.7. jsem mela poslední menstruaci. Dnes jsem podstoupila Rtg patere jak ve stoje tak v leze celkem me “fotili” vice nez 4x. Uz rok se pokousime o miminko a bojim

se kdyby to ted vyslo jestli bych musela na

potrat 🙁 Moc dekuji za odpověď

(Vložil(a): Jolana Preislerová) Dobrý den, 4 snímky rtg páteře nejsou v žádném případě indikací k přerušení těhotenství. Nemusíte mít obavy o zdárný průběh vývoje těhotenství a zdraví miminka.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, z OPG snímku nehrozí plodu žádné zdravotní problémy.

(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)

Předem děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, zubní rentgenování, tedy profesní ozáření ze zubního rtg, není nebezpečné pro budoucí plod. I po zjištění těhotenství můžete s rtg pracovat. Musí být splněna hodnota 1 mSv pro zárodek, resp. plod, což předpokládám, že ve Vašem případě, za podmínek, které popisujete, bude.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym ) Dobrý den, profesní ozáření na “zubním rtg pracovišti” není nebezpečné pro budoucí plod. I po zjištění těhotenství můžete na pracovišti pracovat, musí být ale splněno, že zárodek, resp. plod neobdrží více než 1 mSv. Proto doporučuji konzultaci s dohlížející osobou, aby byla výše uvedená podmínka dodržena.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Lucie Mašková) Dobrý den, radonové koupele nejsou z tohoto pohledu nebezpečné. Radonem léčená osoba “není radioaktivní”. Není tedy třeba plánované početí z důvodu pobytu v Jáchymově odkládat.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Gabriela Boulová) Dobrý den, takto krátkodobý pobyt, resp. prohlídka dolu nemůže být pro miminko riziková.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

V 9 týždni tehotenstva som bola na dovolenke v Ríme. Na letisku v Bratislave a v Ríme som prešla detektorom kovov a batožina prešla cez RTG scanner, ktorý bol hneď vedľa. Podobný systém kontroly bol v Ríme pri vstupe ku všetkým pamiatkam, celkovo som prešla cez detektor 7x. Zisťovala som, že detektory kovov nefungujú na báze RTG žiarenia a nie sú škodlivé pre vývoj bábätka. Prosím Vás, je táto informácia pravdivá a bol prechod týmito zariadeniami bezpečný? Ak by to fungovalo na báze RTG, muselo by to byť nejako označené, resp. musela by som byť na to upozornená? V kabelke, ktorá prešla cez RTG som mala vitamíny, ktoré som neskôr užívala. Mohlo to nejako ovplyvniť plod? Ďakujem Vám krásne za odpoveď.

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, ano, informace, kterou jste získala je pravdivá. Detektory kovů (tzv. “magnetické rámy”), kterými jste prošla na letišti v Bratislavě a Římě a při vstupu k památkám nejsou/nepoužívají k detekci zdroj ionizujícího záření. Máte též správnou informaci, že pokud by bylo používáno rtg záření musí takové zařízení označeno znakem radiačního nebezpečí. Též musí být procházející osoby na rtg záření upozorněny. Např. u těhotné ženy by měla být umožněna jiná forma kontroly/detekce – např. osobní prohlídka. K vaší poslední otázce: zavazadla, hodiny, klíče, stejně jako potraviny a léky se průchodem rtg detektorem nestávají radioaktivní.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): admin) Dobrý den, legislativní požadavek je, že zárodek/plod nesmí obdržet efektivní dávku větší než 1 mSv od doby, kdy jste těhotenství oznámila, do odchodu na mateřskou dovolenou. Je na Vašem zaměstnavateli, aby takový odhad provedl. Zkušenosti z dozoru na zubních pracovištích jsou takové, že osobní dávky ze zubního snímkování se této hodnotě ani neblíží. Až pokud by bylo zjištěno, že je hodnota překračována, neměla byste dále rentgenovat. Obavy jsou zbytečné. Legislativa SÚJB nemůže určovat, co je důvodem pro rizikové těhotenství. Dle mého názoru, práce na pracovišti se zubním rtg, by tímto důvodem být neměla.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Jana Štěpánková) Dobrý den, můžete zkusit požádat, ale domnívám se, že to nebude proveditelné.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Denisa prochazkova) Dobry den, kontakt s osobou, která byla ten den po vyšetření PET, není pro budoucí miminko nebezpečný.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, v čekárně, která sousedí se zubní rtg ozařovnou, nemůže dojít k ohrožení zdraví miminka.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Lubica) Dobry den, CT vyšetření, které jste absolvovala bylo klinicky zdůvodněné. Ozáření z vyšetření nemůže zárodek/plod poškodit.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Věra Hlisnikovská) Dobrý den, ozáření z diagnostického CT vyšetření nemůže být příčinnou “zamklého” těhotenství.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, po vypnutí rentgenu, žádné záření v místnosti není.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): . ) Dobrý den, pokud jste absolvovala CT (navíc z urgentní indikace) v době možného oplodnění, není důvod se obávat poškození plodu.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Michal Hruska) Dobrý den, v čekárně před RTG ozařovnou nehrozí těhotným, tedy plodu, žádné nebezpečí vyplývající z ionizujícího záření.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, v čekárně před RTG ozařovnou nehrozí těhotným, tedy plodu, žádné nebezpečí vyplývající z ionizujícího záření.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

Dnes jsme zjistili, že je těhotná s tím, že k “založení” mohlo dojít buď 16.1.2017 (hned po skončení měsíčků – neplodné dny?) a nebo pak 26.1.2017 (téměř týden po zákroku).

Čili buď to bylo v necelém týdnu těhotenství a nebo po.

Den před vyšetřením zkoušela těhotenský test a byl negativní.

Myslíte, že hrozí nějaké riziko?

Moc díky za odpověď.

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, riziko z CT vyšetření nehrozí, nemusíte mít obavy.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, snímek plic v 6 týden+6 den těhotenství nemůže ublížit zárodku, ani při nepoužití ochranné stínící zástěry.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, rentgenové snímky zubů (i provedené několikrát nebo opakovaně a bez ochranné zástěry) nemohou mít negativní vliv na zárodek, resp. plod.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, poškození zárodku, resp. plodu nehrozí.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, poškození zárodku, resp. plodu nehrozí.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Petra Jirásková) Dobrý den, přítomnost při snímkování, když jste byla během snímkování za zdí a dveře byly zavřené, nemohla ohrozit plod.

(Za SÚJB: sekce radaiční ochrany)

chtěla bych se prosím zeptat jak je to s prací na rtg oddělení (CT, RTG a mammograf) v těhotenství? Může zde radiologická asistentka pracovat i v těhotenstvé?

Děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Lucie Hartychová) Dobrý den, těhotná žena v těhotenství pracovat může. Dle § 64 odst. 3 AZ musí držitel povolení, na jehož pracovišti pracuje těhotná žena, neprodleně poté, co těhotenství oznámí, upravit podmínky práce k omezení ozáření plodu tak, aby po zbývající dobu těhotenství efektivní dávka plodu nepřekročila 1 mSv.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, dávka z rtg plic provedená v těhotenství nemůže miminko ohrozit.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

jsem ve 35tt a na zubní pohotovosti mi byl udělán lokální rentgen zubu (tubus namířený na zub, destička v ústech). Bohužel jsem nedostala na bříško žádnou zástěru ani límec, což jsem si uvědomila až po odchodu z ordinace. Může mít rentgen vliv na miminko?

Děkuji a přeji hezký den

(Vložil(a): Lucie Vondrová) Dobrý den, rentgen zubu, a to i bez ochranných pomůcek (zástěry, límce), nemůže mít negativní vliv na miminko.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): L.V.) Dobrý den, RTG kostrče, CT vylučovací urografii s kontrastní látkou v žádném případě nemůže poškodit vajíčka.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Zdeňka Hamalová) Dobrý den, diagnostická vyšetření, která jste absolvovala nemohla mít negativní vliv na vajíčka.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anna Hazuková) Dobrý den, z vašeho dotazu není jasné, jaké vyšetření bylo k vyloučení PE potřebné. Zda RTG, CT (a kolik zobracení) nebo scintigrafie plic? Indikaci k vyšetření ve vztahu k velikosti obdržené dávky by měl zhodnotit lékař spolu s radiologický fyzikem, který bude znát parametry vyšetření a může tak dávku přesněji odhadnout.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

Dakujem za odpoved

(Vložil(a): zuzana) Dobrý den, prostory onkologie jsou vždy v rámci povolení k používání a provozu pracoviště proměřeny. Jsou to prostory, kde doprovod není ohrožen. Situaci, kdy naaplikovaní pacienti nedodržují pokyny a jsou, jak píšete nedisciplinovaní musíte řešit na pracovišti. Nejsme schopni bez přesnějších informací o pracovišti vám jednoznačně sdělit více informací týkajících se rizika pro těhotnou.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, RTG zubu, bez ochranných pomůcek, nemůže poškodit plod.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

ráda bych se zeptala na možná rizika, když jsem podstoupila RTG 15.8. a to 2 snímky bederní páteře. Den předtím jsem si udělala těhotenský test, který byl negativní. RTG tedy bez jakékoli ochranné pomůcky. Další test 20.8., který byl již pozitivní. Poslední menstruace 20.7. – 25.7) tedy jak píšete riziko ohrožení. Moc Vám předem děkuji!

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, důsledky ozáření v časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem “vše nebo nic”. Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.

(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Kateřina Repiská) Dobrý den, intraorální RTG, i opakované, není v těhotenství kontraindikováno. Určitě ale vyžadujte ochrannou zástěru.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Klára Kuzárová) Dobrý den, nejnižší je dávka z intraorálního snímku, což je snímek zubu, poté RTG plic a pak RTG VDN. Všechna tato vyšetření lze v těhotenství absolvovat.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobry den, v této časné fázi těhotenství není CT vyšetření pro zárodek nebezpečné.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Lenka) Dobrý den, miminko nemůže být ohroženo, pokud jste absolvovala intraorální snímek zubu.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Michaela Brixi) Dobrý den, Z Vašeho dotazu není jasné, zda se jednalo o vyšetření s použitím radiofarmaka (RFM) nebo o vyšetření s kontrastní látkou? Pro přesnější odhad dávky je nutné specifikovat, zda bylo použito RFM, jaké a v jakém množství, nebo jiné parametry vyšetření. Pro uklidnění uvádím, že během svojí praxe s odhadem dávky, nebylo dosud nikdy ozáření dělohy po celotělové scintigrafii takové míry, aby ovlivnilo těhotenství.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobry večer, popsané ozáření není v žádném případě indikací k přerušení těhotenství, ani není důvod obávat se následků pro zárodek, resp. plod.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, před zahájením prací, které popisuje a kterým jste byla velmi vzdáleně přítomna, se provádí měření, resp. odhady dávkových příkonů. Jsem si jista, že elektrárna má všechny tyto akce pod kontrolou a nedovolila by volný pohyb jakýchkoliv osob do těchto prostor, kdyby ozáření přesáhlo stanovené hodnoty. Jak píšete, všechny výsledky v těhotenství dopadly dobře a máte zdravého chlapečka. Není důvod, aby se u syna objevily v budoucnu problémy, neboť nebyl v těhotenství ozářen.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, RTG kotníku (2 snímky) při použití zástěry, která břišní oblast vykrývala, nemůže mít vyšetření negativní vliv na plod.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Daniela) Dobrý den, neužitečné záření z okolních ordinací CT a RTG je zcela zanedbatelné, troufám si říci, že “nulové”. Nemůže být ohrožen zárodek, resp. plod.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

Taky pisete, ze mezi 3. – 9. tydnem je plod nejnachylnejsi k projevum genetickych ucinku i.z. Zajimalo by me, co se mysli pod tim mysli a jake projevy by to teoreticky mohly byt. Jinde jsem se docetla, ze se muze urychlit rust bunek coz muze vest pozdeji k rakovine. Je to jeden z moznych projevu?

A nakonec by me zajimalo, jestli je horsi v pocatecich tydnech rentgen byt jen zubu (coz je soustredene kratkodobe posobeni) nebo let letadlem po dobu 9 hodin. Predem mnohokrat dekuji za odpovedi.

(Vložil(a): Zuzana) Dobrý den, Ano, zárodek, resp. plod, je v tomto období k ozáření citlivější. Nicméně snímky zubu, i opakované, znamenají ozáření tak nízkou dávkou, že nemůže způsobit žádné negativní účinky.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

dcera mela zapal plic, byla jsem s ni na rtg plic. Technik mi ochrannou zasteru nenabidl, sama jsem si to neuvedomila, stala jsem za snimaci deskou a drzela dceri vzpazene ruce behem snimkovani. Nasledne jsem zjistila, ze jsem tehotne ( v dobe rtg konec 3. tydne) chci se zeptat, zda ta snimaci deska je nejakou mirou odstineni? Jinak bych tedy zrejme dostala davku smerovanou primo na bricho..

Moc dekuji za odpoved

(Vložil(a): Hana Nováková) Dobrý den, expoziční parametry a tím i dávka z vyšetření plic je natolik nízká, že nemůže ohrozit zárodek.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, informace, kterou jste obdržela, je správná – žádné nebezpeční pro Vaší těhotnou dceru nehrozí.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, riziko poškození zárodku, resp. plodu nehrozí. Můžete být klidná.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

(Vložil(a): Anonym) Dobrý den, CT břišní oblasti v počínajícím těhotenství zárodek neohrozí.

(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)

Pozn.: Vyplňení pole Jméno a E-mail není povinné.

– dotazy bez jména budou zařazeny jako Anonymní.

Leave a Reply